Kliškim uskocima titula „Zmajeva od Kliške tvrđave“

Odlukom Meštarskog zbora na 36. redovitom sijelu održanom 4. veljače 2009., Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ izabrana je za prinosnika Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“. Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ je hrvatsko bratstvo i kulturna udruga utemeljena na načelima prijateljstva, bratstva, dragovoljnosti, kolektivnog rada i odlučivanja, sa svrhom čuvanja i obnavljanja hrvatske kulturne baštine i oživljuje uspomenu na događaje iz hrvatske prošlosti te na zaslužne Hrvate.

Bog nam sreću daj! – Hrvatski nek živi Zmaj!

Gore navedenim citatom iz pristiglog nam dopisa očituje se veliko priznanje odavanja počasti primanja Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ u jedan od statusnih oblika članstva/pripadnosti unutar redova Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, jedne od najstarijih i najuglednijih hrvatskih kulturnih udruga. To je upravo udruga čiji su članovi davne 1937. godine, o 400. obljetnici junačke smrti slavnoga Petra Kružića, kapetana i kneza kliškoga, u jednu od strmih litica unutar povijesnog zdanja Tvrđave Klis postavili kamenu ploču s uklesanim i do danas očuvanim tekstom:

(…) Domaćima na ponos i pouku, strancima na razmišljanje, o našim žrtvama za obranu kršćanstva i europske kulture.

Velika je obveza našoj postrojbi da još čvršće ustraje u provedbi svog poslanja i to s dodatno obvezujućom časnom titulom – „Zmajevi od Kliške Tvrđave“.

Povijesna postrojba Kliški uskoci

 
Trg Mejdan 7, 21231 Klis, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
info@kliskiuskoci.hr
+385 99 3130932
Mile Barić, predsjednik udruge