Uskočki dani u Splitu

Unutar povijesne gradske jezgre Splita u veljači svake godine održavaju se Uskočki dani u Splitu. Riječ je o tradicijski već ukorijenjenoj duhovnoj i kulturnoj manifestaciji čiji je začetnik i organizator Povijesna postrojba „Kliški uskoci“.

Neposredan povod ove svečanosti, na kršćanski blagdan Gospe Kandelore 2. veljače, je težnja za evociranjem spomena na značajan povijesni događaj iz 1537. godine. Naime, Klis je u prvoj polovici 16. stoljeća postao zadnjom uporišnom točkom i nadom Splita, Dalmacije, domovine Hrvatske, Europe i cjelokupne kršćanske civilizacije u dramatičnim nastojanjima obrane i zaustavljanja dotad nepobjedive turske vojne sile u njezinu nezadrživom pohodu prema Zapadu. U snažnom savezu s rimskim papama, nadljudskom požrtvovnošću branila ga je vojska hrabrih uskoka na čelu s legendarnim hrvatskim vojskovođom, kapetanom i knezom kliškim, Petrom Kružićem. Nakon više desetljeća teških bitaka Klis je ipak pao 1537., ali prodor Osmanlija dalje prema Europi tu je bio zaustavljen (saznajte više - Petar Kružić).

Napuštajući Klis te 1537. godine, kao znak duboke odanosti vjeri, uskoci su sa sobom ponijeli i veliku sliku Bogorodice s Djetetom (koju su u drugoj polovici 15. stoljeća prethodno u Klis donijeli hrvatski prebjezi iz Bosne), te je pohranili u svetište Gospe Uskočke na Dobriću u Splitu, gdje se i danas nalazi.

Današnji štovatelji slavnog Petra Kružića i njegovih uskoka prema višegodišnjoj tradiciji 2. veljače hodočaste u svetište Gospe Uskočke na Dobriću u sjećanje na turbulentna vremena slavne povijesti.

Povijesna postrojba Kliški uskoci

 
Trg Mejdan 7, 21231 Klis, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
info@kliskiuskoci.hr   damirzura@gmail.com
+385 98 1771836   +385 21 240223
Damir Žura, predsjednik udruge