Organizirani obilazak Tvrđave Klis

Davno prije nas, kroz cijelu povijest pa sve do današnjih dana, brojni veliki mislioci ponavljali su kako oni narodi koji ne poznaju i ne čuvaju spomen na vlastitu povijest i kulturu, u budućnosti budu kažnjeni gubitkom vlastita identiteta. To vjerojatno nikad nije bilo u tolikoj mjeri izraženo kao u vremenima današnje sveopće globalizacije.

Osobito je u tom smislu ugrožen mali narodi poput hrvatskog u slučaju da se iz nemara i sličnih razloga dogodi prekid tradicije uzrokovan propustom u odgoju i edukaciji mladih naraštaja. Postoje mjesta koja i danas na najslikovitiji mogući način svjedoče o burnoj prošlosti našeg naroda, o žrtvi koju su naši preci nesebično ugrađivali u mozaik cjelokupne civilizacijske pripadnosti. Na to možemo i moramo biti ponosni i dužnost nam je prenositi to na nova pokoljenja.

Jedno od najupečatljivijih takvih mjesta je Tvrđava Klis, jedno od povijesno najvažnijih i arhitektonski najljepših fortifikacijskih zdanja u Hrvatskoj i cijeloj Europi. O njezinoj važnosti najrječitije svjedoče povijesni epiteti „Klis - ključ Dalmacije“, „Klis - predziđe kršćanstva (lat. antemurale christianitatis)“, „Klis - oltar domovine“, „Klis - vrata Splita“...

Mnoštvo očuvanih kulturno-povijesnih ostataka iz raznih razdoblja turbulentne prošlosti, skladan krajolik i predivan pogled na Split i srednju Dalmaciju samo su neki od razloga za odgojno-edukacijski i rekreacijsko-relaksacijski posjet ovom baštinskom lokalitetu. Tvrđava Klis idealno je mjesto gdje je moguće posjetiteljima praktično, vrlo sadržajno i slikovito predočiti sva povijesna razdoblja od srednjeg vijeka do danas, približiti im različite zemljopisne posebnosti, raznolik biljni svijet, prirodu i slične fenomene ambijenta iz tvrđave i iz njenog okruženja.

Kako biste što zornije i živopisnije doživjeli sve navedeno, pozivamo vas da posjetite Tvrđavu Klis u sveukupnom aranžmanu Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ koji obuhvaća sljedeće sadržaje:

 • prijevoz autobusom u dogovoreno vrijeme polaska/povratka
 • organizirani doček od strane pripadnika Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem iz pripadajućeg doba slavne uskočke srednjovjekovne prošlosti
 • obilazak povijesnih znamenitosti unutar Tvrđave Klis u pratnji uskočkih vodiča
   • muzejske zbirke povijesnog oružja i uskočkih odora u uskočkoj oružarnici
   • muzejskog sadržaja iz doba Trpimirovića u kneževoj kući/providurovom stanu
   • sakralne povijesne crkve sv. Vida
 • atrakcija uskočke izvedbe
   • srednjovjekovnog mačevanja
   • streličarstva
   • pucanja iz kubure
 • stručno-tematski osmišljene kreativne radionice
 • domjenak u predivnom ambijentu tvrđave uz druženje s Kliškim uskocima

Radujemo se Vašem dolasku.

+385 98 1771836
info@kliskiuskoci.hr   damirzura@gmail.com

Povijesna postrojba Kliški uskoci

 
Trg Mejdan 7, 21231 Klis, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
info@kliskiuskoci.hr   damirzura@gmail.com
+385 98 1771836   +385 21 240223
Damir Žura, predsjednik udruge