Kliški uskoci na filmskim setovima

Kliški uskoci obučeni su za razne srednjovjekovne vještine (borba mačevima, pucanje iz kubura, puški, topova, gađanje lukom i strijelom, itd.). Tokom godina rada na manifestacijama oživljene povijesti, kazališnim predstavama i filmovima, istrenirali su i dokazali svoje vještine i sposobnost za glumu. U svojim nastupima Kliški uskoci su navikli na izvedbe u svim okruženjima i uvjetima, na improvizaciju i glumu u skladu s trenutnom situacijom.

Kliški uskoci sudjeluju na raznim filmskim projektima domaće i strane produkcije. Poznaju način rada na filmskom setu i proces stvaranja filma. Ispred kamere su glumci i kaskaderi u scenama borbe mačevima, pucanja iz puški i topova, streličarstva, napada i obrane utvrda i brodova te ostalim scenama života, borbe, slavlja i tragedije. Do sada je najznačajniji rad na serijalima Igra prijestolja, Doba uskoka, Alka.

Igra prijestolja

Jedna od najgledanijih i najpoznatijih svjetskih serija „Igra prijestolja“ snimana je u velikim djelom u Hrvatskoj na raznim lokacijama. Među značajnijim i popularnijim lokacijama svakako je Tvrđava Klis. U seriji tvrđava predstavlja grad Meereen u koji Khaleesi Daenerys Targaryen sa svojom vojskom dolazi u četvrtoj sezoni serije. Grad Meereen se pojavljuje u seriji tokom četvrte, pete i šeste sezone.

Kliški uskoci sudjelovali su u procesu snimanja od samog početka. Kao domaćini predstavili su Tvrđavu Klis kada se proučavala kao lokacija za snimanje. Članovi povijesne postrojbe pomagali produkciji u stvarima vezanim za lokaciju, radili na setu u raznim funkcijama te bili statisti i glumci u različitim ulogama.

 

 

Doba uskoka

Jedan od najvećih serijala domaće produkcije je igrano-dokumentarna serija „Doba uskoka“. Tema serijala je upravo povijest uskoka, njihov način života i borba protiv Osmanlija i ostalih (mletačkih) prijetnji. Snimanje se odvijalo na mnogim lokacijama diljem Hrvatske, od kojih su značajne Tvrđava Klis, Senj, Dubrovnik, Kaštel Grobnik, Stari grad Ribnik, Ston.

Kliški uskoci, koji svakodnevno oživljavaju povijest uskoka, surađivali su i snimali na gotovo svim lokacijama, doprinijevši svojim srednjovjekovnim borbenim vještinama i iskustvom rada u projektima povijesne tematike. Kao kaskaderi izvodili su posebne akcijske scene i to s posebnom motivacijom jer se radilo upravo o snimanju uskočke priče. Kliški uskoci su također posebno najavili premijeru serije obučeni u specijalne kostime koji su korišteni na snimanju.

 

 

Alka

Duga tradicija Sinjske alke, koja se nalazi i na UNESCO-ovu popisu nematerijalne kulturne baštine, prikazana je u igrano-dokumentarnom filmu „Alka“. Film je nastao u suradnji Hrvatske radio televizije i Viteškog alkarskog društva Sinj u povodu 300. obljetnice pobjede nad Osmanlijama i održavanja alkarskih svečanosti. Prikazana je osmanska opsada Sinja i pobjeda njegovih branitelja, osnovne značajke viteške igre Alke, kao i njezin značaj u lokalnom, hrvatskom, europskom i svjetskom okviru.

Igrani dijelovi filma koji prikazuju samu opsadu snimani su najvećim dijelom na kninskoj tvrđavi i na Planici kod Sinja. Za potrebe snimanja rekonstruirano je nekadašnje predziđe sinjske utvrde na brdu Planica kod Glavica, tzv. Korlat, na kojem su se vodile najžešće borbe. Dio Korlata izgrađen je od kamenog zida na koji su postavljeni zašiljeni balvani u dužini od 50 metara i visine 4 i pol metra. Kliški uskoci sudjelovali su u scenama borbe mačevima i pucanja iz puški kremenjača i kubura tokom obrane od osmanskih napada.

 

 

Kliški uskoci rade i na drugim filmskim projektima, sudjeluju u kazališnim predstavama te su naravno uvijek aktivni u mnogim manifestacijama oživljene povijesti diljem Hrvatske i Europe.

Povijesna postrojba Kliški uskoci

 
Trg Mejdan 7, 21231 Klis, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
info@kliskiuskoci.hr
+385 99 3130932
Mile Barić, predsjednik udruge