Nadvojvoda Karl von Habsburg odlikovao Kliške uskoke

Nadvojvoda Karl von Habsburg, poglavar bivše carske austrijske i hrvatsko-ugarske kraljevske kuće Habsburg-Lothringen uručio je u vojarni Marije Terezije u Beču spomen-medalje i zahvalnice predstavnicima hrvatskih povijesnih postrojbi, koje su 16. srpnja 2011. sudjelovale na pokopu njegova oca nadvojvode Otta von Habsburga.

Riječ je o šest postrojbi: Viteško alkarsko društvo Sinj, Karlovački husari, Zrinska garda Čakovec, Varaždinska građanska garda, Bjelovarski graničari-husari 1756 i Kliški uskoci.

Odličja su, u nazočnosti visokih dužnosnika Austrijske savezne vojske i povijesnih postrojbi zemalja iz austrijskog susjedstva, osobno preuzeli Boško Ramljak, član Upravnog odbora (danas alkarski vojvoda) Viteškog alkarskog društva Sinj, Alojzije Sobočanec, predsjednik Zrinske garde Čakovec, Ivan Marković, dozapovjednik i predsjednik Suda časti Bjelovarskih graničara-husara 1756 i Damir Žura, predsjednik i zapovjednik Kliških uskoka. Među odlikovanima je i hrvatski diplomat Claude Grbeša, koji je predložio i koordinirao nastup hrvatskih povijesnih postrojbi na pokopu nadvojvode Otta Habsburga u Beču, a bio je i u sastavu izaslanstva papinskog Viteškog reda Svetog Groba Jeruzalemskog. Dodjeli odličja bio je nazočan i vojni izaslanik pri hrvatskom veleposlanstvu u Austriji, brigadir Tihomir Herceg.

Hrvatsko izaslanstvo položilo je na središnjem bečkom groblju vijenac na grob hrvatskih junaka austro-ugarske vojske - feldmaršala baruna Svetozara Borojevića von Bojne, zvanog „Lav sa Soče“ i generala baruna Stjepana Sarkotića von Lovćena, posljednjeg zemaljskog poglavara Bosne i Hercegovine, vojnog upravitelja Dalmacije i Crne Gore.

Povijesna postrojba Kliški uskoci

 
Trg Mejdan 7, 21231 Klis, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
info@kliskiuskoci.hr
+385 99 3130932
Mile Barić, predsjednik udruge