Uskočki boj za Klis 2024.

Uskočki boj za Klis se vraća!

Kliški uskoci opet brane Tvrđavu Klis od moćnog Osmanskog carstva. Skupljaju se vitezovi iz cijele Hrvatske i Europe kako bi junački boj bili na slavnom kliškom kamenu.

Pred nama je povijesno-scenski spektakl kakav se može doživjeti jedino u autentičnom okruženju Tvrđave Klis. Dvodnevna manifestacija oživljene povijesti vraća Klis u 16. stoljeće, u doba Petra Kružića, kapetana i kneza kliškog, i borbe protiv Osmanlija.

Posjetitelje očekuje sadržajan program podno Tvrđave Klis – nastupi viteških skupina, srednjovjekovno streličarstvo i mačevanje, žongliranje vatrom, arhaični pučki napjevi sa zvucima dipli, gajdi, bubnjeva i gusli, prikaz srednjovjekovnog života u vojnim taborima, sajam starih obrta i zanata, izvornih jela i pića, autentičnih rukotvorina, autohtonih suvenira i ostalih proizvoda mediteranskog podneblja, s brojnim okupljenim izlagačima iz Dalmacije i cijele Hrvatske.

Središnji događaj je rekonstrukcija povijesne bitke između kliških branitelja uskoka i osmanlijske vojske iz 16. stoljeća. U doba kada u zapadnoj Europi cvate renesansa i istovremeno raste strah od moćne osmanlijske vojske, Klis i njegovi branitelji uskoci krvarili su za dobrobit cijele Europe i bili prva crta obrane. Bitku iz tog junačkog razdoblja kliške povijesti prikazuju obučeni i istrenirani članovi povijesnih postrojbi i viteških skupina iz raznih krajeva Hrvatske i Europe. Uprizorenje opsade, navala, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi mačevima, kopljima, buzdovanima, nadžacima uz tešku paljbu iz topova, pušaka i kubura.

PROGRAM:

PETAK, 26. srpnja
18:00 – OTVARANJE SAJMA STARIH OBRTA I ZANATA
19:00 – DNEVNI PROGRAM VITEŠKIH SKUPINA
20:00 – MIMOHOD POVIJESNIH POSTROJBI
20:30 – SVEČANO OTVARANJE MANIFESTACIJE
21:00 – NOĆNI PROGRAM VITEŠKIH SKUPINA / SHOW S VATROM
22:00 – KONCERT GRUPE „VEJA“

SUBOTA, 27. srpnja
19:00 – SAJAM STARIH OBRTA I ZANATA
20:00 – DNEVNI PROGRAM VITEŠKIH SKUPINA
21:00 – UPRIZORENJE POVIJESNE BITKE UNUTAR TVRĐAVE KLIS
22:30 – NOĆNI PROGRAM VITEŠKIH SKUPINA / SHOW S VATROM

Sav program, osim uprizorenja povijesne bitke unutar Tvrđave Klis, je besplatan.
Ulaznice za uprizorenje povijesne bitke unutar Tvrđave Klis možete kupiti na infopultu podno Tvrđave od petka 26. srpnja u 18 sati (početak manifestacije) ili kupite odmah online (online prodaja se zatvara u subotu 27. srpnja u 12 sati, nakon toga je moguće kupiti ulaznice samo na infopultu).
Cijena ulaznice je 5 €.

 

Uskočki boj za Klis - fotogalerija

 

Povijesna postrojba Kliški uskoci

 
Trg Mejdan 7, 21231 Klis, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
info@kliskiuskoci.hr
+385 99 3130932
Mile Barić, predsjednik udruge