Uskočki dani u Splitu

 

Unutar povijesne gradske jezgre Splita u veljači svake godine održavaju se Uskočki dani u Splitu. Riječ je o jedinstvenoj, tradicijski već ukorijenjenoj duhovnoj i kulturnoj manifestaciji čiji je začetnik i organizator Povijesna postrojba Kliški uskoci.

Neposredan povod ove svečanosti, upravo na kršćanski blagdan Gospe Kandelore 2. veljače, je težnja za evociranjem spomena na značajan povijesni događaj iz 1537. godine. Naime, Klis je u prvoj polovici 16. stoljeća postao zadnjom uporišnom točkom i nadom Splita, Dalmacije, domovine Hrvatske, ali i Europe i cjelokupne kršćanske civilizacije u dramatičnim nastojanjima obrane i zaustavljanja dotad nepobjedive turske vojne sile u njezinu nezadrživom pohodu prema Zapadu. U snažnom savezu s rimskim papama, nadljudskom požrtvovnošću branila ga je vojska hrabrih uskoka na čelu s legendarnim hrvatskim vojskovođom, kapetanom i knezom kliškim, Petrom Kružićem. Nakon više desetljeća teških bitaka Klis je ipak pao 1537., ali prodor Osmanlija dalje prema Europi tu je bio zaustavljen (više o tome možete pročitati klikom ovdje).

Napuštajući Klis te 1537. godine, kao znak duboke odanosti vjeri, uskoci su sa sobom ponijeli i veliku sliku Bogorodice s Djetetom (koju su u drugoj polovici 15. stoljeća prethodno u Klis donijeli hrvatski prebjezi iz Bosne), te je pohranjuju u svetište Uskočke Gospe na Dobriću u Splitu, gdje se i danas nalazi.

Današnji sljedbenici slavnog Petra Kružića i njegovih uskoka prema višegodišnjoj tradiciji 2. veljače hodočaste u svetište Uskočke Gospe na Dobriću u sjećanje na turbulentna vremena slavne povijesti.