Uskočki boj za Klis 2018.

 

27. i 28. srpnja 2018. Kliški uskoci ponovno brane Tvrđavu Klis od osmanskih napada. Uskočki boj za Klis sadržajnim programom i mnoštvom sudionika poziva sve zaljubljenike u oživljenu povijest i one koji će to tek postati na Tvrđavu Klis i Trg Mejdan. Pripremite se na tešku topovsku paljbu, pucnjeve iz kubura, zveket mačeva i borbu do samog kraja jer pred nama je povijesno-scenski spektakl kakav možete doživjeti jedino unutar zidina slavne kliške tvrđave.

Kupite ulaznice online odmah ili na info pultu na Trgu Mejdan od 25. srpnja (srijeda) do početka uprizorenja povijesne bitke - 21 sat, 28. srpnja (subota). Broj ulaznica je ograničen iz sigurnosnih razloga. Ulaznice se kupuju za uprizorenje povijesne bitke unutar same Tvrđave Klis (subota 28. srpnja), a ostali program koji se odvija podno tvrđave (na Trgu Mejdan) se ne naplaćuje. Ulaznice kupljene online možete preuzeti u subotu 28. srpnja do početka uprizorenja povijesne bitke (21 sat) na info pultu na Trgu Mejdan.

 

Povijesno-scenski spektakl "Uskočki boj za Klis" je međunarodna manifestacija koju organizira Povijesna postojba Kliški uskoci. Dvodnevni spektakl oživljene povijesti u kojem sudjeluje preko 300 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe, vraća posjetitelje u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija.

Uskočki boj oživljava srednjovjekovnu i renesansnu povijest raznim kulturnim, glazbenim, zabavnim i scenskim nastupima. Viteški turnir u streličarstvu i mačevanju, žongliranje s vatrom, arhaični pučki napjevi, zvuci dipli, gajdi, bubnjeva i gusli uživo, orijentalna glazba s programima trbušnih plesačica, tabori postavljeni u sjevernom podnožju tvrđave s prikazom života ratnika u srednjem vijeku, različite škole i radionice... Sve to u arhaičnom ambijentu sajma starih obrta i zanata, izvornih jela i pića, autentičnih rukotvorina, autohtonih suvenira i ostalih proizvoda mediteranskog podneblja, s brojnim okupljenim izlagačima iz Dalmacije i cijele Hrvatske.

Središnji dogadaj je rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. U doba kada u zapadnoj Europi cvate renesansa i istovremeno strah od moćne osmanlijske vojske koja je u to vrijeme nezaustavljivo napredovala u osvajanju Europe, Klis i njegovi branitelji uskoci krvarili su za dobrobit cijele Europe i bili prva crta obrane. Bitku iz tog junačkog razdoblja kliške povijesti prikazuju obučeni i istrenirani članovi povijesnih postrojbi i viteških skupina iz raznih krajeva Hrvatske, Slovačke, Slovenije, BiH i Češke. Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi mačevima, kopljima, buzdovanima, nadžacima uz pucanje iz topova, pušaka, kubura...

 

Povijesne postrojbe i viteške skupine sudionici Uskočkog boja 2018.

Povijesne postrojbe i viteške skupine:

DUBOVAČKI STRELIČARI (Karlovac)

RED VITEZOVA RUŽICE GRADA (Orahovica)

DRUŽBA VITEZOVA ZLATNOG KALEŽA (Donja Stubica)

URSUS (Slovačka)

BELI VOLKI (Slovenija)

VITEZOVI HERCEGA STJEPANA KOSAČE (Stolac, BiH)

VITEZOVI VRANSKI (Pakoštane)

VITEZOVI KRALJA ZVONIMIRA (Knin)

KOPRIVNICKI MUŠKETIRI I HARAMIJE (Koprivnica)

RED SREBRNOG ZMAJA (Zagreb)

RED CUVARA GRADA ZAGREBA (Zagreb)

VITEŠKI RED SV.NIKOLE (Varaždin)

ORDO SANCTI VITI - RED VITEZOVA SV. VIDA (Rijeka)

KRIŽEVACKA DJEVOJAČKA STRAŽA 1848 (Križevci)

ZRINSKA GARDA (Čakovec)

GRADSKA STRAŽA BAKAR (Bakar)

GRADSKA STRAŽA ŠIBENIK (Šibenik)

DUBROVAČKI TROMBONJERI (Dubrovnik)

HAJDUCI MIJATA TOMICA (Tomislavgrad, BiH)

UDRUGA LUBUSSA (Ljubuški, BiH)

UDRUGA SVETI JURAJ (Đurđevac)

DRUŠTVO POLJICANA SV. JURE (Priko)

TUROPOLJSKI BANDERIJ (Turopolje)

VITEŠKO UDRUŽENJE KUMPANJIJA – BLATO (Blato)

STRELIČARSKI KLUB OLIVETO (Šolta)

ŽUMBERAČKI USKOCI (Samobor)

KLIŠKI USKOCI (Klis)

Izvođači:

K.U.U. SV. KLIMENT (Sitno Gornje)

HOLLOENEC HUNGARICA (Mađarska)

LUNCTUS TRIBUS (Hrvatska)

PLESNA UDRUGA KONTEA (Konjšcina)

KOMA KAŠTELA (Kaštela)

ARTISTIKA I ANTUNTUN (Hrvatska)

 

Fotogalerija Uskočkog boja za Klis