Uskočki boj za Klis

 

Povijesno-scenski spektakl "Uskočki boj za Klis" je međunarodna manifestacija koju organizira Povijesna postojba Kliški uskoci. Dvodnevni spektakl oživljene povijesti u kojem sudjeluje preko 300 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe, vraća posjetitelje u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija.

Uskočki boj za Klis organizira se svake godine krajem srpnja od 2011. Međunarodni spektakl promidžba je hrvatske, ali i europske povijesne baštine. Cilj ovog dogadanja je podsjetiti domaće i upoznati strane goste sa slavnim razdobljem kliške i hrvatske povijesti, kada su uskočki branitelji i njihov vođa Petar Kružić gotovo tri desetljeća branili Europu i cjelokupno krščanstvo od turske vojne sile. Također nam je želja ovim događanjem skrenuti pozornost na gospodarsko-turisticki i kulturni potencijal spomeničkog zdanja Tvrđave Klis.

Uskočki boj oživljava srednjovjekovnu i renesansnu povijest raznim kulturnim, glazbenim, zabavnim i scenskim nastupima. Viteški turnir u streličarstvu i mačevanju, žongliranje s vatrom, arhaični pučki napjevi, zvuci dipli, gajdi, bubnjeva i gusli uživo, orijentalna glazba s programima trbušnih plesačica, tabori postavljeni u sjevernom podnožju tvrđave s prikazom života ratnika u srednjem vijeku, različite škole i radionice... Sve to u arhaičnom ambijentu sajma starih obrta i zanata, izvornih jela i pića, autentičnih rukotvorina, autohtonih suvenira i ostalih proizvoda mediteranskog podneblja, s brojnim okupljenim izlagačima iz Dalmacije i cijele Hrvatske.

Središnji dogadaj je rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. U doba kada u zapadnoj Europi cvate renesansa i istovremeno strah od moćne osmanlijske vojske koja je u to vrijeme nezaustavljivo napredovala u osvajanju Europe, Klis i njegovi branitelji uskoci krvarili su za dobrobit cijele Europe i bili prva crta obrane. Bitku iz tog junačkog razdoblja kliške povijesti prikazuju obučeni i istrenirani članovi povijesnih postrojbi i viteških skupina iz raznih krajeva Hrvatske, Slovačke, Slovenije, BiH i Češke. Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi mačevima, kopljima, buzdovanima, nadžacima uz pucanje iz topova, pušaka, kubura...

 

Povijesne postrojbe i viteške skupine sudionici Uskočkog boja 2018.

Povijesne postrojbe i viteške skupine:

DUBOVAČKI STRELIČARI (Karlovac)

RED VITEZOVA RUŽICE GRADA (Orahovica)

DRUŽBA VITEZOVA ZLATNOG KALEŽA (Donja Stubica)

URSUS (Slovačka)

BELI VOLKI (Slovenija)

VITEZOVI HERCEGA STJEPANA KOSAČE (Stolac, BiH)

VITEZOVI VRANSKI (Pakoštane)

VITEZOVI KRALJA ZVONIMIRA (Knin)

KOPRIVNICKI MUŠKETIRI I HARAMIJE (Koprivnica)

RED SREBRNOG ZMAJA (Zagreb)

RED CUVARA GRADA ZAGREBA (Zagreb)

VITEŠKI RED SV.NIKOLE (Varaždin)

ORDO SANCTI VITI - RED VITEZOVA SV. VIDA (Rijeka)

KRIŽEVACKA DJEVOJAČKA STRAŽA 1848 (Križevci)

ZRINSKA GARDA (Čakovec)

GRADSKA STRAŽA BAKAR (Bakar)

GRADSKA STRAŽA ŠIBENIK (Šibenik)

DUBROVAČKI TROMBONJERI (Dubrovnik)

HAJDUCI MIJATA TOMICA (Tomislavgrad, BiH)

UDRUGA LUBUSSA (Ljubuški, BiH)

UDRUGA SVETI JURAJ (Đurđevac)

DRUŠTVO POLJICANA SV. JURE (Priko)

TUROPOLJSKI BANDERIJ (Turopolje)

VITEŠKO UDRUŽENJE KUMPANJIJA – BLATO (Blato)

STRELIČARSKI KLUB OLIVETO (Šolta)

ŽUMBERAČKI USKOCI (Samobor)

KLIŠKI USKOCI (Klis)

Izvođači:

K.U.U. SV. KLIMENT (Sitno Gornje)

HOLLOENEC HUNGARICA (Mađarska)

LUNCTUS TRIBUS (Hrvatska)

PLESNA UDRUGA KONTEA (Konjšcina)

KOMA KAŠTELA (Kaštela)

ARTISTIKA I ANTUNTUN (Hrvatska)

 

Fotogalerija Uskočkog boja za Klis