Karl von Habsburg odlikovao Kliške uskoke

 

Nadvojvoda Karl von Habsburg, poglavar bivše carske austrijske i hrvatsko-ugarske kraljevske kuće Habsburg-Lothringen uručio je u četvrtak navečer u vojarni Marije Terezije u Beču spomen-medalje i zahvalnice predstavnicima hrvatskih povijesnih postrojbi, koje su 16. srpnja 2011. sudjelovale na pokopu njegova oca nadvojvode Otta von Habsburga.

Riječ je o šest postrojbi: Viteško alkarsko društvo Sinj, Karlovački husari, Zrinska garda Čakovec, Varaždinska građanska grada, Bjelovarski graničari-Husari 1756. i Kliški uskoci.

Odličja su, u nazočnosti visokih dužnosnika Austrijske savezne vojske i povijesnih postrojbi zemalja iz austrijskog susjedstva, osobno preuzeli Boško Ramljak, član Upravnog odbora Viteškog alkarskog društva Sinj, Alojzije Sobočanec, predsjednik Zrinske garde Čakovec, Ivan Marković, dozapovjednik i predsjednik Suda časti Bjelovarskih graničara-Husara 1756. i Damir Žura, predsjednik i zapovjednik Kliških uskoka. Među odlikovanima je i hrvatski diplomat Claude Grbeša, koji je predložio i koordinirao nastup hrvatskih povijesnih postrojbi na pokopu nadvojvode Otta Habsburga u Beču, a bio je i u sastavu izaslanstva papinskog Viteškog reda Svetog Groba Jeruzalemskog. Dodjeli odličja bio je nazočan i vojni izaslanik pri hrvatskom veleposlanstvu u Austriji, brigadir Tihomir Herceg.

Hrvatsko izaslanstvo položilo je na središnjem bečkom groblju vijenac na grob hrvatskih junaka austro-ugarske vojske, feldmaršala baruna Svetozara Borojevića von Bojne, zvanog „Lav sa Soče“ i generala Stjepana baruna Sarkotića von Lovćena, posljednjeg zemaljskog poglavara BiH, vojnog upravitelja Dalmacije i Crne Gore.