Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

 

ORGANIZlRANI POSJETI TVRĐAVI "KLIS"

 

Davno prije nas, kroz cijelu povijest, sve do današnjih dana, brojni veliki mislioci ponavljaju kako oni narodi, koji ne poznaju i ne čuvaju spomen na vlastitu povijest i kulturu, u budućnosti, u pravilu, bivaju kažnjeni gubitkom vlastita identiteta. Takva stvarnost vjerojatno nikad nije bila u tolikoj mjeri izražena kao u vremenima današnje sveopće globalizacije.

 

Osobito su u tom smislu ugroženi mali narodi poput našega hrvatskog u slučaju da mu se iz nemara i sličnih razloga dogodi prekid memorije uzrokovan propustom u odgoju i edukaciji mladih naraštaja. Postoje mjesta koja i danas na najslikovitiji mogući način svjedoče o burnoj prošlosti našeg naroda, o žrtvi koju su naši preci nesebično ugrađivali u mozaik cjelokupne civilizacijske pripadnosti. Na to možemo i moramo biti ponosni i dužnost nam je prenositi na nova pokoljenja.

* * * * *

Jedno od najupečatlji-vijih takvih mjesta je Tvrđava Klis, jedno od povijesno najvažnijih i arhitektonski najljepših fortifikacijskih zdanja u Hrvatskoj i cijeloj istočnoj Europi.

O njezinoj važnosti najrječitije svjedoče povijesni epiteti "Klis-ključ Dalmacije", "Klis-predziđe kršćanstva" (antemurale christianitatis), "Klis-oltar hrvatske domovine", "Klis-vrata Splita" ...
Mnoštvo očuvanih kulturno-povijesnih ostataka iz raznih razdoblja turbulentne prošlosti u njezinoj unutrašnjosti, skladan krajolik i predivan pogled na Split i srednju Dalmaciju, samo su neki od razloga za odgojno edukacijski i rekreacijsko relaksacijski posjet skupina tomu baštinskom lokalitetu.

* * * * *

Tvrđava Klis, osim u povijesnom aspektu, upravo je idealno mjesto iz kojega je moguće učenicima praktično, vrlo sadržajno i slikovito, predočiti ono sto uče u teoriji o različitim zemljopisnim pojmovima, biljnom svijetu, prirodi i sličnim fenomenima ambijenta iz njihova neposredna okruženja.

Kako bismo, u zajedništvu s Vama, učenicima mogli sto zornije prezentirati sve navedeno, te im, uz to, priuštiti nesvakidašnji doživljaj primjeren njihovu uzrastu i dobi, pozivamo Vas da posjetite Tvrđavu Klis u sveukupnom aranžmanu Povijesne postrojbe "Kliški uskoci", koja podrazumijeva njihov interaktivni boravak, a koja obuhvaća sljedeće sadržaje: 

* Prijevoz autobusom prema dogovorno određenim terminima polaska / povratka

* Organizirani doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliških uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem iz pripadajućeg doba slavne uskočke srednjovjekovne prošlosti

* Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđavskog kompleksa u pratnji uskočkih vodiča

* Posjet sakralnom objektu povijesne crkve sv. Vida unutar zidina Tvrđave

* Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice unutar Tvrđave

* Stručno-tematski osmišljene kreativne radionice
* Atrakcija promatranja uskočkog performancea :

-Mačevalački dvoboji
-Bacanje i hvatanje koplja u letu

-Promatranje, obučavanje i sudjelovanje u gađanju meta sportskim lukom i strijelom

* Domjenak u povijesnom ambijentu Tvrđave uz nezaboravno druženje s kliskim uskocima

 

Radujemo se Vašem dolasku,

Mob.: 098 / 177 18 36, 

091 / 899 63 69

 

Letak (.pdf) možete preuzeti OVDJE...

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr