Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

VII. Uskočki dani u Splitu

Split, 02. veljače 2013

klikom na sliku otvarate fotogaleriju

Katolički blagdan Gospe Kandelore, koji se slavi 2. veljače, Povijesna postrojba "Kliški uskoci", prema ustaljenoj višegodišnjoj tradiciji, obilježila je organizacijom hodočašća prema svetištu Uskočke Gospe na Dobriću, kao i pripadajućega svečanog programa na okolnim prostorima povijesne jezgre Splita.
Riječ je o čuvanju uspomene na značajan povijesni događaj iz 1537. godine, koji je sve do današnjih dana memorirao i trajno zapečatio snažne veze između starodrevnog Klisa i navedenoga splitskog svetišta.


Zaustavili Sulejmana Veličanstvenog

Povijest, naime, bilježi kako je, pokoravajući u nezadrživom pohodu sve istočnoeuropske države, carstva, gradove i utvrde, koje su joj se ispriječile na putu, uključivo, na koncu, i one na srednjovjekovnom hrvatskom teritoriju, nadmoćna vojna sila tadašnjega Otomanskog carstva početkom 16. stoljeća došla podno slavnih bedema Tvrđave Klis, s nakanom njezina brzog zauzimanja i nastavka svoga daljnjega osvajačkog prodiranja prema Zapadnoj Europi.
No, nepobjediva vojska Sulejmana Veličanstvenog doživjela je ono što dotad nikad nije - bila je prisiljena stati, a ujedno i trajno mijenjati svoje strateške planove. Punih 25 godina Turci su opsjedali Klis trpeći poraz za porazom od branitelja - vojske hrabrih kliških uskoka predvođenih kapetanom i knezom kliškim Petrom Kružićem.
Zahvaljujući njihovoj herojskoj požrtvovnosti, koju su povremeno potpomagali tada živući rimski pape, Klis je u europskoj povijesti ostao zapisan zlatnim slovima kao posljednji bastion obrane Zapada i branik cjelokupne kršćanske civilizacije. Ipak, 1537. Turci u solinskoj luci na prevaru ubijaju kapetana Kružića, a ujedno napokon uspijevaju ovladati Klisom.

Sliku Bogorodice pohranili na Dobriću
Pred njihovom okupacijom narod se povlači prema drugom uskočkom uporištu, onom u Senju. Odani svojoj vjeri, sa sobom iz kliške župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije Klišani ponesoše veliku sliku Bogorodice s Djetetom, koju su 70 godina prije u zbjegu pred Turcima prethodno tamo donijeli izbjeglice iz Bosne te je, na koncu, pohraniše u u svetište Uskočke Gospe na Dobriću u Splitu gdje se i danas nalazi.
U povodu obilježavanja 476. obljetnice tog događaja, u subotnje je poslijepodne iznova oživjela povijesna jezgra Splita. Brojni Klišani i njihovi prijatelji, zaljubljenici u kulturno - povijesnu baštinu, njihovi splitski domaćini, putnici namjernici i poneki turist mogli su uživati u rijetkom živopisnom koloritu što ga za sve posjetitelje priređuje organizator - Povijesna postrojba "Kliški uskoci".


Misa nakon mimohoda

Članovi te udruge, u svojim tradicijskim odorama i sa srednjovjekovnim naoružanjem o pojasu, postrojili su se kod kipa Grgura Ninskog ispred Đardina, odakle su se u 16.00 sati u spektakularnom mimohodu u pratnji etno glazbene podloge dipala i tapana u živo ulicom kralja Tomislava, Marmontovom i Rivom, zaputili do odredišta na Voćnom trgu odnosno obližnjem Dobriću - svetištu Uskočke Gospe.
Svečano misno slavlje u 16.30, uz pjevanje Mješovitog zbora župne crkve UBDM iz Klisa, predvodio je dr. don Josip Čorić. Ove je godine, na žalost, brojna publika, zbog recesijskih tegoba, bila uskraćena za jedinstven doživljaj multimedijalne kulturne manifestacije koje su se posljednjih godina pod nazivom Uskočke večeri u Splitu u spektakularnim programskim izdanjima običavale uprizoravati u palači Milesi, Etnografskom muzeju i sličnim ambijentalnim prostorima po završetku svete mise.
Uz Kliške uskoke, i ove se godine kao asistenti u organizaciji pojavljuju Splitsko - dalmatinska županija, Splitsko - makarska nadbiskupija, Turistička zajednica županije, Općina Klis i Župni ured UBDM iz Klisa.

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr