Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

DOBRO DOŠAO GENERALE!

Pakoštane, 20. studenog 2012.

klikom na sliku otvarate fotogaleriju

Na poziv naših prijatelja iz Pakoštana - Vitezova vranskih, Povijesnoj postrojbi „Kliški uskoci“ ukazana je velika čast i zadovoljstvo da bude dio velebnog dočeka generala Ante Gotovine. Po protokolu smo s domaćinima i Šibenskom gradskom stražom trebali u svečanom postroju dočekati generala i njegove goste te generalu izvršiti prijavak, ali sve se odigralo po sasvim drugačijem scenariju. Naime, kada se general Gotovina pojavio na pakoštanskom trgu, razdragano mnoštvo doslovno je odnijelo generala u sasvim drugom smjeru pa je špalir koji smo gotovo sat vremena čvrsto držali napokon popustio.
Iako je propala prilika da se s generalom Gotovinom bliže susretnemo i s ponosom mu stisnemo ruku, ostalo je zadovoljstvo što smo bili djelom ovog veličanstvenog dočeka.

Slavljeničku atmosferu u Pakoštanima teško je opisati. Riva je bila obasjana bakljama sa same rive te sa balkona i krovova obližnjih kuća. Uz vijorenje brojnih hrvatskih zastava pjevalo se uz Dražena Zečića, Klapu Intrade i Tomislava Bralića, Ivicu Sikirića - Iću te još nekoliko klapa iz Zadarske županije. Iščekivao se dolazak generala Gotovine. A onda je stigao i nastala je prava erupcija oduševljenja. Svatko je htio biti što bliže generalu, rukovati se s njim. Rivom se orilo: Ante! Ante!
 

"Dobro večer prijatelji! Dobrodošli, veselite se! Eto, napokon, nakon toliko godina, našao sam put do svoje kuće, večeras sam tu!", kazao je general Ante Gotovina u svom obraćanju okupljenom mnoštvu.

"Što mogu reći drugo nego da sam sretan, sretan sam što sam među vama, među svojima!", poručio je general i dodao: "Hvala vam na iskazanoj kršćanskoj ljubavi svih ovih godina. Ovu kršćansku ljubav koju smo iskazali trebamo širiti dalje, posebno onima koji su najslabiji, onima koji se osjećaju ugroženima, da bismo sutra vidjeli da svaki čovjek ovdje u našoj domovini živi sretno i osjeća se sretnim. To je naš zajednički cilj".

General je još jednom poručio svima kako se treba okrenuti budućnosti te kako bi se u našoj domovini svaki čovjek trebao osjećati sretnim: "Vjerujem da je to naše sutra. Sve to pozitivno je ispred nas i ovisi o nama. Sigurno da ova iskazana kršćanska ljubav treba biti iskazana svakodnevno među nama i mi je trebamo širiti dalje!".

Nakon što se general Gotovina povukao s pozornice, fešta se nastavila uz nastup Marka Perkovića Thompsona koji je, ako je to bilo moguće, još više zapalio atmosferu.
Feštalo su do dugo u noć.

 
     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr