Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

21. TUŽNA OBLJETNICA

Škabrnja, 18. studeni 2012.

klikom na sliku otvarate fotogaleriju

Nakon brojnih svečanosti i turističkih manifestacija na kojima su pripadnici Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“, zagledani u budućnost, ovog ljeta promovirali hrvatsku kulturnu i povijesnu baštinu, stigla je i jesen i bolni podsjetnik na žrtve koje su u nedavnoj prošlosti pale za slobodu i samostalnost Hrvatske.
18. studenog navršila se 21. obljetnica stradanja grada heroja Vukovara i ravnokotarskog mjesta Škabrnje koji su svaki na svoj način postali simbolima našeg stradanja, ali i hrabre borbe protiv brojnijeg i bolje naoružanog neprijatelja.
Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ od svog osnutka čuva spomen na sve žrtve i mjesta stradanja Hrvata kroz povijest, s posebno živim sjećanjem na žrtve iz nedavnog Domovinskog rata. Tako smo se, nakon što smo prošle godine hodočastili u Vukovar, ove godine odlučili pokloniti žrtvama Škabrnje.
 

Da podsjetimo, nakon topničkog napada 17. studenog 1991. JNA i srpske paravojne postrojbe ušle su u selo te uništile kuće, gospodarske objekte, crkvu. Žene, djeca i starci ubijani su dok su izlazili iz skloništa. Prvi dan srpske okupacije ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije pa do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

Obilježavanje ove tužne obljetnice započelo je polaganjem vijenaca na spomen-obilježje masovne grobnice i okupljanjem brojnih izaslanstava, koji su potom krenuli na misu u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji je naglasio kako Vukovar i Škabrnja nisu izdržali, ali je izdržala Hrvatska, zahvaljujući njezinim braniteljima i potpomognuta molitvom njezinih građana.
Nakon misnog slavlja, na Trgu Franje Tuđmana održana je središnja komemorativna svečanost nakon koje su brojni sudionici u koloni sjećanja otišli na mjesno groblje, gdje su položili vijence.
 

 
     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr