Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

20. HODOČAŠĆE HRVATSKE VOJSKE

Marija Bistrica, 7. listopada 2012.

klikom na sliku otvarate fotogaleriju

U najvećem hrvatskom marijanskome svetištu u Mariji Bistrici održano je jubilarno 20. hodočašće Hrvatske vojske i policije. Uz više od pet tisuća pripadnika Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova RH, hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, hodočašću su nazočile i brojne povijesne postrojbe. Tako je i ove godine po peti put od svog osnutka Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ hodočastila u bistričko svetište.
Misu u crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca predvodio je apostolski nuncij u Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro Derrico.
U propovijedi, vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac vjernicima je poručio da se ne boje budućnosti, nego da se oslone na izdržljivu povijest svoje Domovine i na vjeru, poput Marije. Dodao je i kako su „hrvatski branitelji, živi i mrtvi, znali za za čudotvornu snagu ove svete žene; znali su da je Njezina povijest slična svakoj gorkoj povijesti ljudskog života; svjesni su bili da će upravo Ona znati sačuvati vrijednosti za koje se gine".

Također je podsjetio kako je na 4. vojno - redarstvenom hodočašću u Mariju Bistricu 1996. godine kardinal Franjo Kuharić u propovijedi rekao:„Kažu da hrvatski vojnik mora imati hrabro srce kad je u obrani izložen opasnostima. Ali, vojnik mora imati i dobro srce, da bude zaštitnik slaboga, pomoćnik ugroženome, pa bio to i neprijatelj. Zato vojnik s kršćanskim srcem poštuje i zarobljenika. Nikada neće prekoračiti granice obrane da bi činio nasilje". Kardinal Kuharić tada je naglasio kako vojno hodočašće "nije parada, nego svjedočanstvo da u Hrvatskoj vojsci Isus Krist ima svoj prostor, da bi došao u srce vojnika, svojom istinom, otkupljenjem i spasenjem", da "mole i slušaju Božju Riječ i ispituju svoju savjest, i da se vratite u svoje jedinice obnovljeni".

Vezano za te Kuharićeve riječi, vojni ordinarij Jezerinac pozvao je okupljene vjernike neka ovo 20. vojno hodočašće bude događaj promjene, dan radosti.

"Ostanimo duboko povezani međusobno molitvom, kanimo se podjela, njegujmo vrijednost drugoga, poštujmo prava života i čovjeka, čuvajmo dobro koje je omogućilo našem narodu da opstane. Zahvaljujmo Bogu za branitelje, molimo za poginule, optuženim hrvatskim generalima kao i svim braniteljima neka udijeli svoju snagu da izdrže sadašnje teškoće", zaključio je vojni ordinarij Jezerinac.
 

 
     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr