Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Obilježavanje 475. godišnjice pogibije Petra Kružića

Trsat, 18.ožujak 2012

U nedjelju u prijepodnevnim satima, sukladno uvriježenoj tradiciji, Kliški uskoci su mimohodom iz centra grada Rijeke krenuti prema Trsatu gdje su obilježili 475. obljetnicu mučeničke smrti Petra Kružića velikoga hrvatskog vojskovođe i vođe kliških uskoka.

 

Petar Kružić je bio štovatelj Majke Božje Trsatske te je godine 1531. dao izgraditi trsatske stube kao zavjet Gospi. Stoljećima se vjernici uspinju trsatskim stubama koje povezuju središte Rijeke sa svetištem, a mnogi ističu kako su se upravo na tom čudesnom putu uspona dogodila ozdravljenja o čemu svjedoči kapela zavjetnih darova u kojima se nalaze štake i ostala pomagala s kojima su se hodočasnici penjali, a koja su odbacili na kraju uspona.

Na kraju trsatskih stuba nalazi se kapela Sv. Nikole koju je također dao izgraditi Kružić, jer su kopneni putove prema Klisu bili opasni zbog prodora Turaka, te je Kružić koristio morski put i na njemu se utjecao Gospi i sv. Nikoli.

 

Kružić je dao izgraditi i kapelu sv. Petra koja je nakon njegove smrti postala njegovo posljednje počivalište. Tu je naime pokopano tijelo ovog neustrašivog branitelja, gdje je kasnije položena i njegova glava koju je njegova sestra otkupila od Turaka.

 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr