Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Karl von Habsburg odlikovao Kliške uskoke

BEČ, 11. studenog 2011.

Nadvojvoda Karl von Habsburg, poglavar bivše carske austrijske i hrvatsko-ugarske kraljevske kuće Habsburg-Lothringen uručio je u četvrtak navečer u vojarni Marije Terezije u Beču spomen-medalje i zahvalnice predstavnicima hrvatskih povijesnih postrojbi, koje su 16. srpnja ove godine sudjelovale na pokopu njegova oca nadvojvode Otta von Habsburga.

Riječ je o šest postrojbi: Viteško alkarsko društvo Sinj, Karlovački husari, Zrinska garda Čakovec, Kliški uskoci, Varaždinska građanska grada i Bjelovarski graničari – Husari 1756.

Odličja su, u nazočnosti visokih dužnosnika austrijske savezne vojske i povijesnih postrojbi zemalja iz austrijskog susjedstva, osobno preuzeli Boško Ramljak, član Upravnog odbora Viteškog alkarskog društva Sinj, Alojzije Sobočanec, predsjednik Zrinske garde Čakovec, Damir Žura, predsjednik i zapovjednik Kliških uskoka, i Ivan Marković, dozapovjednik i predsjednik Suda časti Bjelovarskih graničara – Husara 1756. Među odlikovanima je i hrvatski diplomat Claude Grbeša, koji je predložio i koordinirao nastup hrvatskih povijesnih postrojbi na pokopu nadvojvode Otta Habsburga u Beču, a bio je i u sastavu izaslanstva Papinskog viteškog reda Svetog Groba Jeruzalemskog.
 

Dodjeli odličja bio je nazočan i vojni izaslanik pri hrvatskom veleposlanstvu u Austriji brigadir Tihomir Herceg. U petak ujutro hrvatsko izaslanstvo položiti na središnjem bečkom groblju vijenac na grob hrvatskih junaka austro-ugarske vojske, feldmaršala baruna Svetozara Borojevića von Bojne, tzv. „Lava sa Soče“ i generala Stjepana baruna Sarkotića von Lovćena, posljednjeg zemaljskog poglavara BiH, vojnog upravitelja Dalmacije i Crne Gore.

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr