Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Uskočki boj za Klis 2011.

Klis 29.-31. srpnja 2011.

Na prostoru Kliške tvrđave spektakularno je uprizoren Uskočki boj za Klis, kojim se podsjeća na bitku iz 1532. godine u kojoj je najprije Turska vojska zauzela tu tvrđavu, a zatim su u protuudaru Kliški uskoci pod vodstvom Petra Kružića porazili otomanske osvajače i oslobodili tvrđavu. U uprizorenju bitke sudjelovalo je 12 povijesnih postrojbi iz Hrvatske i jedna iz Slovenije. U insceniranom Uskočkom boju za Klis rabljeno je tradicionalno srednjovjekovno oružje, a uskoci su bili odjeveni u tradicionalne viteške odore s oklopima koji su štitili tijelo, dok su turski vojnici bili u tradicionalnim odorama otomanske vojske s turbanima na glavama.
Prostor između zidina Kliške tvrđave bio je prepun mnoštva posjetitelja koji su promatrali atraktivno uprizorenje bitke u kojoj su inscenirane borbe prsa u prsa praćene jakom pucnjavom iz topova u zrak i glazbenom podlogom preko razglasa kojom je dočaravana dramatičnost, to jest izvornost borbe.

Inscenirane borbe također su bile praćene objašnjenima preko razglasa u kojim se podsjećalo da su turski osvajači uz pomoć izdaje i u odsustvu tadašnjeg uskočkog vođe Petra Kružića uspjeli zauzeti Klišku tvrđavu nakon čega su na tvrđavi, kako je rečeno, napravili dernek (proslavu) nabijajući na kolac i odsijecajući glave zarobljenicima koji nisu htjeli prijeći na njihovu vjeru.
 

Preko razglasa je objašnjavano da je Petar Kružić u vrijeme kad su Turci zauzeli Klišku tvrđavu bio u Vatikanu kod Pape i tražio pomoć koju je i dobio te je, kako je rečeno, kršćanska vojska oslobodila Klišku tvrđavu od Turaka.
Po povratku iz Vatikana, s vojničkom pomoći koju mu je udijelio Papa, Petar Kružić dolazi u Klišku tvrđavu i, kako je uprizoreno, kaže: Upravo se vraćam iz Vatikana, a Sveti Otac je jedini koji pomaže. Kružić je, prema uprizorenju, pozvao Turke da se predaju rekavši im da će ih u protivnom pomesti. Turci se odbijaju predati, a Kružić zapovijeda svojoj, kako je preko razglasa isticano, kršćanskoj vojsci, pohod na Turke i u borbi prsa u prsa nanosi im poraz i oslobađa Klišku tvrđavu.
Preci su nam ostavili Klišku tvrđavu da ne zaboravimo njihovo dostojanstvo, i da učimo i nastavimo, rečenica je preko razglasa kojom je završen inscenirani Uskočki boj za Klis.
Uprizorenje Uskočkog boja za Klis središnji je događaj istoimene trodnevne kulturne manifestacije koja se u Klisu održava od 29. do 31. srpnja ove godine. Ta će manifestacija, koja se ove godine u organizaciji udruge Kliški uskoci održava prvi put, ubuduće, kako je najavljeno, postati tradicionalna. U sklopu manifestacije održava se i sajam starih zanata i obrta, a organizatori ističu kako im je namjera manifestaciju pretvoriti i u važnu turističku ponudu Klisa.

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr