Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Splitski osnovci osvojili bedeme Kliške tvrđave

Klis, 15. travnja 2011

KIiški uskoci predstavili su novu turističku ponudu na Kliškoj tvrđavi. U svojim povijesnim odorama dočekali su tako tri treća razreda splitske osnovne škole "Mejaši", te su ih proveli kroz ovo povijesno zdanje s kojeg puca i prekrasan pogled na Split.
Djeca su imala priliku posjetiti i uređenu oružarnicu kliških uskoka, doznati detalje o povijesti Kliške tvrđave i borbi s Turcima, a sudjelovali su i u izradi suvenira u gipsu, tako da su kući mogli ponijeti i odljev Klisa ili Tvrđave koji su sami načinili uz pomoć kliškog umjetnika Ive Bulige. Također su se okušali i u gađanju lukom i strijelom, vidjeli su demonstraciju mačevanja među uskocima, a na kraju su se i međusobno natjecali u gađanju iz dječjeg luka i strijele.

 

Učiteljice Jasminka Martinić- Cezar, Lorena Roje-Kuvačić i Marina Brničević-Stanić vrlo su, vele, zadovoljne ovim satom povijesti i zemljopisa u prirodi jer terensku nastavu provode već nekoliko godina, no posebno su oduševljeni bili školarci.

 

Nisam prvi put na Tvrđavi, no jako mi je zanimljivo bilo i razgledavanje starog oružja i crkvice sv. Vida, a naučili smo i to kako je na Tvrđavi presjek mediteranske i kontinentalne klime, sa sjeverne strane u istom trenutku bude snijega, a s južne bude kiša- iznijela nam je trećašica Stella što je sve čula i vidjela od uskoka, dok njezina vršnjaka Luku ipak najviše zanima mačevanje, a Nardu gađanje lukom i strijelom, u kojem je u svojoj grupi, vele njezine razredne kolegice, bila najbolja.

- Cilj nam je obogatiti turističku ponudu Klisa, ali isto tako educirati mlade naraštaje o povijesti, da znaju tko su, što su, i da budu uvijek na to ponosni - govore dopredsjednik Povijesne postrojbe "Kliški uskoci" Sreten Mihovilović i kapetan uskoka Damir Žura, a u ovoj priči o Tvrđavi, koja će se, vjerujemo, nastaviti, sudjelovali su i Jakov Vuka koji je pokazao mališanima kako se sviraju diple, zatim i ostali uskoci: Mile Barić, Andi Jankov, Joško Valenta, Dario Delić i Ivica Odža.

 Mia Sesartić

     
     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr