Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Otkriće imena još jedne hrvatske kraljice

Klis, veljača 2011.

Povjesničar dr. Neven Budak, profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dešifrirao je otkriće splitskog povjesničara umjetnosti Radoslava Bužančića koji je natpise otkrio na fragmentima epigrafa oltarne pregrade crkve svetog Vida u Klisu i svoje je otkriće objavio u časopisu Prilozi za povijest umjetnosti.


Na fragmentima piše: “Ja ... kralj Hrvata, sin kralja ..., zajedno sa svojom (ženom ili majkom, veli dr. Budak) kraljicom Domaslavom naložio sam da se napravi ovo djelo.” Sve je to zapisano na zidinama crkve sv. Vida. Budući da crkva datira iz prve polovice 10. stoljeća, nama nepoznati vladar mogao bi biti Tomislav, Trpimir II., Krešimir I. ili Miroslav.
Natpis je dao uklesati tadašnji hrvatski vladar koji je dao sagraditi crkvu. Međutim, njegovo ime i ime njegova oca nije pronađeno na ostacima.

Očito su izgubljena njihova imena. Ostao je tek natpis da je riječ o kralju Hrvata ili Slavena – kaže dr. Budak, dodajući kako je najvjerojatnije riječ o “rex croatorum” (kralju Hrvata), jer natpis potječe iz 10. stoljeća. Također, nije jasno da li je ime Domaslave nosila majka ili supruga dotičnoga kralja, no i bez obzira na to, radi se o velikom otkriću jer se uspjelo doznati ime jedne vladarice iz toga doba. Domaslava bi, možda, mogla biti majka kralja Mihajla Krešimira, koji je vladao 949.-969., ili nekog njegova prethodnika, ali to su zasad samo pretpostavke.

 

Ono ne mijenja ništa u kronologiji i genealogiji vladarske dinastije, već je to dodatni podatak koji, doduše, ne možemo precizno datirati, ali možemo se nadati da ćemo otkriti i imena dvojice vladara koji se moraju spominjati. To bi bilo dragocjeno, jer bismo doznali mnogo o tome dijelu genealogije vladarske dinastije i njihovim odnosima – kaže dr. Budak.


Natpis, naravno, samo uvjetno možemo nazvati Domaslavinim, jer bismo ga zapravo trebali nazivati po onome tko ga je dao sastaviti, dakle po njezinu sinu ili mužu, ali kako nam se njegovo ime nije sačuvalo, jedino je ispravno zasad ga zvati Domaslavinim ili natpisom kraljice Domaslave.

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr