Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

5. Uskočki dani u Splitu

Split, 02. veljače 2011

474. obljetnica prenošenja velike slike Bogorodice s Djetetom iz kliške župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u svetište Uskočke Gospe na Dobriću u Splitu.

U svetištu Uskočke Gospe na Dobriću u Splitu gdje se, kao svojevrsni zavjetni spomen minulih turbulentnih stoljeća, čuva velika slika Bogorodice s Djetetom prenesena 1537. godine iz kliške župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, svečano je u organizaciji članova Povijesne postrojbe "Kliški uskoci" i u suradnji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom, prema već ustaljenoj tradiciji, na blagdan Gospe Kandelore, u srijedu 2. veljače pod nazivom "5. uskočki dani u Splitu", proslavljena je 474. obljetnica toga značajnog povijesnog događaja.
 

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Drago Šimundža u koncelebraciji s ravnateljem svetišta mons. dr. Josipom Delićem i kliškim župnikom don Mirom Šestanom, a pjevao je Mješoviti župni zbor crkve Uznesenja BDM iz Klisa pod ravnanjem s. mo Anite Perkušić.

 

U homiliji mons. Šimundža kazao je kako smo živjeli u pojedinim veoma snažnim, slavnim momentima i vremenima, u krajevima koja su bila snaga stare moćne hrvatske države tzv. Rekvium Croatorum, koja je puno značila u tadašnjim europskim vrijednostima. "Vremena su činila svoje, da bismo danas imali svoju slobodu. Ali ako čovjek zakaže, onda uzalud sloboda i sve materijalne vrijednosti. Uzalud nam je i civilizacija i kultura", kazao je Šimudža te dodao kako bi cijelo društvo na svim razinama trebalo osnažiti. "Neka ovaj dan koji povezuje uskoke s našim novim vremenima, neka lik Majke Marije, neka naša svijest u ovim našim vremenima bude poticaj da se osvježimo, obratimo, da budemo svoji na svome. Ne samo u nekoj euforiji, nego i ponosu i smislu da za taj ponos ima smisla žrtvovati se. Ne treba prihvatiti nikakvo tuđinstvo, ropstvo, ali da bi to ostvarili, moramo u sebi imati snagu duha, vjere i Božje prisutnosti", zaključio je mons. Šimundža.
 

 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr