Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

 

Prvo otvoreno prvenstvo Klisa za streličare - POJEDINAČNO

Klis, 31. listopada 2010

U organizaciji Povijesne postrojba „Kliški uskoci“ u nedjelju je u prostorima spomeničkog zdanja Tvrđave Klis održano Prvo otvoreno prvenstvo Klisa u streličarstvu – disciplina gađanja iz sportskog luka u pojedinačnoj konkurenciji. Prvi turnir ovakove vrste u nesvakidašnjem ambijentu bio je dobar mamac brojnim obožavateljicama i obožavateljima, modernim sljedbenicima slavnog Robin Hooda i naših uskočkih predaka, pa je unutrašnjost kamenih bedema jednog od povijesno najvažnijih i arhitektonski najljepših fortifikacijskih zdanja na hrvatskom tlu u nedjeljno poslijepodne nastanilo neuobičajeno veliko mnoštvo čeljadi ženskog i muškog roda, s pojedinačnom nakanom da se, uz malo sreće, domognu titule zlatne uskočke strijele.
Klišanke i Klišani, Splićanke i Splićani, žiteljke i žitelji okolnih mjesta, njih ukupno 24, kojima je poziv Kliških uskoka bio neodoljiv izazov, pred brojnim je uživljenim promatračima gotovo do sumraka napinjalo sportski luk iz kojega su strijele s iznenađujuće dobrim prosjekom ciljale postavljene mete. Dakako, dogodila se i poneka odlutala, ali takve su uistinu bile rijetke. Najbistrijeg oka i najsigurnije desnice u takvoj je konkurenciji bio uskočki kapetan Damir Žura, koji je u završnom ogledu „ubio“ izvrsnih 47 od mogućih 50 punata, ispred također odličnog Klišanina Ante Kunca s 44 bodovna pogotka.

* * * * *

Dojmovi s premijerne izvedbe budućega tradicijskog turnira u slavnoj kliškoj utvrdi, prema jednodušnoj ocjeni svih nazočnih, bili su izvanredni. Razlozi takvom sveopćem ushićenju leže ponajprije u sveukupnosti nesvakidašnjeg doživljaja. A sve je uistinu i bilo nesvakidašnje: i ambijent, i sudionici, i originalnost organizatora, i nova vrsta natjecanja, i korespondencija s mjestom održavanja… Tvrđava je načas oživjela, u nju se privremeno uselio život, za čime ona desetljećima već vapije. Zahvaljujući nepresušnoj energiji Kliških uskoka, unatoč spriječenosti brojnih zainteresiranih zbog posjeta grobljima u povodu dana mrtvih, okupilo se u njoj neviđeno mnoštvo svijeta, što domaćih Klišana, a što gostiju iz Splita i okolice. Zaljubljenika u streličarski sport i onih željnih novih izazova, ali i onih drugih, znatiželjnih promatrača i izletnika s djecom, koja su se, dakako, željela fotografirati s uskocima. Bio je tu i popriličan broj poznatih lica iz javnog života Splita i okolice : Joško Stella iz županijskog odjela za turizam, Ivan Alduk iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, filmski producent Tonći Bibić, Zoran Krželj iz uprave Slobodne Dalmacije, predstavnici tvrtke Mercedes Autoline, brojni poduzetnici, turistički djelatnici… Došli su i članovi streličarskog kluba Split. Jedinstveni viteški turnir, neponovljivi ambijent kliške fortice, razgledanje eksponata starog oružja u Uskočkoj oružarnici, kliške fritule, uljenak i uskočka travarica, unikatna panoramska slika Splita i srednjodalmatinskog otočja… Sve to zajedno bilo je razlogom iskazanog zadovoljstva i jednoglasnog zaključku: Kliškim uskocima valja pomoći u nastojanju da što prije ožive ovu Tvrđavu na opću dobrobit, šteta je i grijeh ne bude li tako.

 

* * * * *

A uskoci, kao i uvijek, prepuni zanosa, ljubavi i razložnih objašnjenja te, što je najvažnije, vizionarskih planova. „Htjeli bismo ubrzanim koracima ispraviti dugogodišnju nepravdu prema Tvrđavi i našoj slavnoj povijesti. Ovaj turnir ima smisao u tomu što su luk i strijela, uz naoružanje izloženo u našoj zbirci, bili također oružje s kojim su Petar Kružić i njegovi uskoci prvih desetljeća 16. stoljeća na ovim hridinama branili Europu od Turaka. Turnir nam stoga služi kao podsjećanje na herojska vremena, ali ujedno i za pripremanje ozračja za ostvarenje velikog projekta scenske rekonstrukcije povijesne bitke za Tvrđavu Klis, kojega smo jednom već bili prisiljeni odgoditi, ali ga svakako planiramo realizirati u srpnju iduće godine. Cilj nam je oživjeti baštinu, očvrsnuti identitet, a spajanjem kulturoloških vrijednosti modernog i tradicijskog, ujedno stvoriti i preduvjete novoj turističkoj ponudi i produženju sezone“

– rekli su uglas Damir Žura, kapetan i Andi Jankov, oružar kliške uskočke postrojbe, najavljujući, na koncu, kako dosad neviđeni spektakl tek slijedi iduće nedjelje, kad će se održati otvoreno prvenstvo Klisa u ekipnoj konkurenciji, kojom prigodom će, prema već prispjelim najavama, u pohode Tvrđavi, među ostalima, stići viteška družina Dubovečkih streličara iz Karlovca, viteška udruga Aurelius unicorus iz Zagreba, Gradska straža Šibenik, ogranak udruge međunarodnog vojnog plemstva Ritter von Dello iz Splita, omiški gusari, Društvo Poljičana, udruga Artorius iz Podstrane, streljački klub Dalmacijacement iz Solina, predstavnici službe 112 iz Splita, Policijske uprave iz Splita, Policijske postaje Solin, Hrvatskog časničkog zbora, Hrvatske ratne mornarice, Splitsko-dalmatinske županije, grada Solina, grada Sinja, Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu i mnogi drugi. Dao Bog lijepo vrijeme !

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr