Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Kliški uskoci pohodili Istru

Fažana, 27. rujna 2010

Članovi Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ proteklog su vikenda boravili u Fažani pokraj Pule, gdje su, na poziv tamošnjeg župnika don Joška Listeša, po podrijetlu inače, rođenog Klišanina, pojavnošću svojih živopisnih srednjovjekovnih odora i uskočke vojne opreme te popratnom ceremonijom svečanog mimohoda i postrojavanja, kao gosti, prispjeli uveličati ugođaj svetkovine nedjeljnog blagdana sv. Kuzme i Damjana, nebeskih zaštitnika toga starodrevnog mjesta.

U nazočnosti velikog broja župljana, njihovih gostiju i uzvanika iz javnog života Istre, središnju liturgijsku svečanost u gotičkom zdanju župne crkve sv. Kuzme i Damjana predvodio je biskupski kancelar porečko-pulske biskupije don Ilija Jakovljević.


 U čast spomena ovim kršćanskim mučenicima protekla je i njegova propovijed, u kojoj je najprije podsjetio kako su sv. Kuzma i Damjan za života radili kao liječnici koji su svoju patničku braću besplatno liječili i duhovno krijepili, a koji su vlastito mučeništvo podnijeli u vrijeme cara Dioklecijana. „Njihovo mučeništvo je dokaz kako nikad nije bilo lako živjeti, ali kako se uvijek isplatilo biti i do kraja ostati čovjekom u punom smislu te riječi.

 

* * * * *

Dokazuje nam to i povijesno djelo kliškog kapetana Petra Kružića i njegovih uskoka, čiju je žrtvu prinesenu u obrani europskoga kulturnog identiteta teško ičim izmjeriti. U doba novije povijesti bili su to primjeri Majke Terezije i blaženog Alojzija Stepinca koji su sebe nesebično žrtvovali za druge u ime kršćanstva. Koliko jučer, isto nam je posvjedočio i Križ Domovinskog rata. Saberimo se stoga i mi danas, ne klonimo duhom, ostanimo ljudi i, usprkos mirnodopskim krizama i ekonomskim recesijama, krenimo hrabro ususret izazovima novih vremena“ – zaključio je biskupski kancelar Jakovljević u nadahnutoj propovijedi. Velečasni Listeš na koncu je vjerničkom puku ukratko prozborio o povijesnoj ulozi i značaju Petra Kružića i Kliških uskoka.

Za članove kliške uskočke postrojbe, koji, hodočasteći tragovima burne prošlosti svojih predaka, i inače često i vrlo razložno posjećuju okolne krajeve sjevernog Jadrana, u subotu, prvog dana njihova boravka u Fažani, bio je organiziran te, unatoč nezapamćenom nevremenu i poplavama, uspješno realiziran posjet i upoznavanje s raskošnim ljepotama otočja Brijuni, koji su ujedno i jedna od teritorijalnih sastavnica te općine.
Gosti iz Klisa potom su se susreli s poznatim hrvatskim povjesničarom prof.dr.sc. Ivanom Jurkovićem, predavačem na pulskom Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, čiji je znanstveni obuhvat ponajviše orijentiran na istraživanje srednjovjekovne povijesti unutar kojega cjelina tematike uskočkog razdoblja zauzima jedno od počasnih mjesta. Budući da prof. Jurković uskoro dovršava svoj najnoviji znanstveni rad posvećen životu slavnoga hrvatskog vojskovođe i uskočkog vođe Petra Kružića, kapetana i kneza kliškoga, u njihovu neposrednom kontaktu spontano se nametnuo prijedlog po kojem bi mjesto svečane promocije te kapitalno vrijedne knjige trebalo biti Kružićevo iskonsko obitavalište – povijesno zdanje Tvrđave Klis.

* * * * *

Među mnoštvom ostalih tema i podtema, osobito je bila naglašena tinjajuća težnja Klišana o ispitivanju mogućnosti i konkretnim radnjama koje bi trebalo poduzeti za početak pokretanja procesa istraživanja pisanih korespondencija Petra Kružića s Klementom VII. i Pavlom III., rimskim papama koji su tijekom dvoipoldestetljetne herojske obrane Klisa, posljednjeg bastiona u očuvanju europskoga kulturnog identiteta pred tadašnjom turskom osvajačkom opasnošću, u prvoj polovici 16. stoljeća stolovali u Vatikanu, a koji su bili među onima rijetkima koji su brodovljem i preko istarskih luka kliškim braniteljima upućivali pomoć u hrani, novcu i ljudstvu. Prof. Jurković je obećao potporu nastojanju novovjekih uskoka u iznalaženju načina kojim bi složeni posao u povijesnim arhivima Vatikana bio potaknut, a čiji bi konačni uspješni ishod činjenično osvijetlio i nove značajne argumente o svetosti naše žrtve u sveukupnoj europskoj povijesti.

Na povratku iz Istre uskoci su svratili do svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci, gdje su s povjesničarom prof.dr.sc.fra Emanuelom Hoškom obavili preliminarne dogovore o proslavi 480. obljetnice izgradnje Kružićevih stuba, koje i danas gradsko središte Rijeke povezuju s Trsatskim svetištem, a koje je slavni vojskovođa dao izgraditi kao jedan u nizu svojih zavjetnih milodara tomu marijanskom svetištu. Nositelj organizacije velike proslave bit će kliška uskočka postrojba, a dvodnevna svečanost će, uz suradnju sa svetištem na Trsatu i institucijama grada Rijeke, biti upriličena u sklopu programa obilježavanja 474. godišnjice Kružićeve smrti u ožujku iduće godine.
 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr