Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Proslava Dana hrvatskih mučenika

Udbina, 12. rujna 2010

Članovi Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“, zajedno s preko 12 000 hodočasnika iz cijele Hrvatske, susjedne BIH i dijaspore, nazočili proslavi Dana hrvatskih mučenika.

Do sada najsvečanije obilježavanje Dana hrvatskih mučenika ove je godine bilo u znaku blagoslova Crkve hrvatskih mučenika. Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u suslavlju desetero biskupa i dvije stotine svećenika.

U svojoj propovjedi kardinal Vinko Puljić rekao je kako je Crkva hrvatskih mučenika zamišljena kao memorijalno obilježje nacionalnog karaktera, što je i razlog da se nije išlo u moderne proboje sakralnog graditeljstva.
 

Cilj je da projekt bude izraz vjere i kulture i da nas povezuje s našim korijenima. Tvrđavski izgled crkve u pravcu Krbavskog polja ukazuje na braniteljski karakter.Ovu spomen crkvu istaknuo je kao najbolji način čuvanja sjećanja i pamćenja na sve naše prethodnike, jer postoji opasnost da polako zaboravljamo svoje korijene. Ova crkva želi probuditi svijet i stvoriti odgovornost za one koji su dali život za „krst časni i slobodu slavnu“. Crkva hrvatskih mučenika će nas vratiti na naše velikane da ih znamo vrednovati, u njih se ugledati te ne zaboraviti svoje korijene. Također će pripomoći da pamtimo i one koji nisu proglašeni mučenicima, a dali su svoje živote za svoju domovinu i narod. Njih je čitava plejada, od turskih vremena, preko „oslobađanja“ nakon drugog svjetskog rata pa do domovinskog rata. Ovo neka bude svetište zahvalnosti i učionica povijesti.

Ova spomen crkva podignuta je ponad Krbavskog polja, mjesta jednog od najtragičnijih povijesnih stradanja Hrvata. Na ovom mjestu prije 517 godina, 09.09.1493. u bitci s Turcima poginule su tisuće branitelja i cvijet hrvatskog plemstva.To je i bio povod da se taj dan slavi kao Dan hrvatskih mučenika.

U ovo svetište bit će položena i kamenja sa mjesta masovnih stradanja Hrvata, a Kliški uskoci su ovom prilikom donijeli kamen s kliške tvrđave koja je desetljećima bila poprište krvavih bitki i tako postala simbol patnje, mučeništva i žrtve.

 

 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr