Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Proslavljena Mala Gospa i Dan grada Solina

Solin, 08. rujna 2010

U najstarijem marijanskom svetištu zvona crkve Gospe od Otoka označila su početak proslave Rođenja Blažene Djevice Marije. U svečanoj procesiji ulicama Solina koračali su i pripadnici Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ koji su tradicionalni gosti na svečanosti u susjednom im gradu.

Središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s nadbiskupom u miru Antom Jurićem, pastoralnim vikarom mons. Dragom Šimundžom i ostalim svećenstvom.

 

 "Pred 14 stoljeća dogodio se susret svjetla i tame, radosne vijesti i povijesti, susret koji je prosvijetlio i odredio sudbinu hrvatskog naroda. Ovdje su naši pradjedovi prosvijetljeni svjetlom Krista raspetoga i uskrsnuloga, po daru vjere iz vode i Duha Svetoga doživjeli svoje preporođenje i novost života. Ovdje je hrvatski narod postao Nikodem – narod pobjednik. Pobjednik, jer je Sunce pravde, Isus Krist, ušao i u naše hrvatsko rodoslovlje", kazao je nadbiskup Barišić pozdravivši nazočne te čestitavši Solinjanima Dan grada.

U misnom su slavlju sudjelovali solinski gradonačelnik Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, predstavnici crkvenih i društvenih ustanova te javni kulturni djelatnici. Pjevanje je predvodio zbor Kraljice Jelene, koji je sastavljen od župnih zborova iz Solina, Vranjica, Klisa, Kučina, Mravinaca te splitskoga Velog Varoša.

Misno slavlje, koje je zajedno s procesijom prigodnim riječima animirao don Ante Mateljan, završilo je himnom Lijepa naša i Gospinom pjesmom Zdravo Djevo.


 

 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr