Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Dani vitezova vranskih

Pakoštane 26.-29. kolovoza 2010.

Svečanim predstavljanjem i mimohodom viteških skupina središtem Pakoštana otvorena je manifestacija "Dani vitezova vranskih" koja se po drugi put organizira u Vrani i Pakoštanima.
Organizator manifestacije su Vitezovi vranski, uz svesrdnu pomoć Vitezova zelingradskih, Općine i TZ općine Pakoštane te Mjesni odbor Vrana.
Srednjovjekovnim svečanostima priključile su se i viteške skupine iz Češke, Slovačke i Mađarske, koja je vodeća zemlja po skupinama iz oživljene povijesti u ovom dijelu Europe. Dani vitezova vranskih okupljaju isto tako i sve bogatiju domaću scenu ljubitelja srednjovjekovlja pa se može susresti i Kliške uskoke, Dubrovačke streličare i članove Reda vitezova Ružice Grada.

 

Svoja vrata otvorili su viteški tabori u kojima su posjetitelji mogli sudjelovati u radionicama iz streličarstva, mačevanja, srednjovjekovne kuhinje, starih obrta, glagoljice te razgledavati konjički tabor i srednjovjekovne vojne naprave.

 

Održan je turnir u streličarstvu i točka "Turci napadaju Vranu" u kojoj je prikazana srednjovjekovna opsada i bitka uz uporabu opsadnih naprava: katapulta, baliste i ovna. Svoje vještine prikazale su i gostujuće viteške skupine, a s prvim mrakom prikazana je "Legenda o lijepoj kneginji i Crnom vitezu" uz pravu noćnu bitku s vatrenim kuglama i strijelama. Pripremali su se srednjovjekovni specijaliteti što znači da se nisu koristile namirnice koje se tada nisu koristile, a jelo se iz glinenih posuda uz prigodan koncert srednjovjekovne glazbe.

Posebno svečano bilo je u subotu kad je priređen svečani doček kralja Zvonimira i kraljice Jelene te održan pravi viteški turnir za nagradu kralja Zvonimira.
 

 Iz povijesti

 Nakon što su ga papini izaslanici okrunili za hrvatsko-ugarskog kralja, kralj Dmitar Zvonimir je 1076. godine u svojoj krunidbenoj zakletvi darovao u znak odanosti Svetoj stolici i Papi Grguru VII. grad Vranu i samostan svetog Grgura kao hospicij za njegove legate (poslanike).

Vrana je prvo stalno diplomatsko sjedište papinskih legata na cijelom slavenskom području, a u samostanu svetog Grgura čuvaju se dugo vremena insignije hrvatskog kraljevstva. Od XII stoljeća crkva ovaj posjed dariva viteškom redu templara koji utvrđuju grad Vranu sa kulama, bedemima i opkopom.
 

Godine 1312., nakon ukinuća templarskog reda Vrana prelazi u vlast Ivanovaca (Hospitalaca). U to vrijeme Vrana je bila sjedište priorata za Hrvatsku i Ugarsku. Vranski prior igrao je veliku ulogu u hrvatskom i hrvatsko-ugarskom kraljevstvu, od kojih su najpoznatiji bili Ivan Paližna i Petar Berislavić.

Sredinom 16. stoljeća Vrana pada pod tursku vlast pod kojom ostaje do 1647. godine.
 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr