Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Blagdan Svetog Roka

Klis 16. kolovoza 2010.

Blagdan Sv. Roka, koji se ujedno slavi i kao Dan općine Klis, obilježen je raznim manifestacijama u danima koji su prethodili samom blagdanu. Naravno, najsvečanije je bilo u ponedjeljak na sam dan Sv. Roka kada je svečana procesija mnoštva vjernika, uz pratnju članova Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ prošla varoškim kalama. Povorka sa kipom sv. Roka potom se zaputila prema Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije čiji je spomendan proslavljen dan prije na Veliku Gospu.

 

Svetu misu slavio je don Alojzije Bavčević, upravitelj marijanskog svetišta Vepric, uz suslavlje don Mira Šestana i nekoliko svećenika iz okolnih župa.

Svečanost su svojim pjevanjem uveličali članovi kliškog crkvenog zbora pod ravnanjem č.s. Anite Perkušić, ovom prilikom posebno nadahnuti. Naime, njihov dugogodišnji član Metod Erceg primio je na kraju svete mise posebnu papinsku plaketu za više od pedeset godina slavljenja Boga pjesmom. Također mu je uručeno i nekoliko prigodnih poklona od samih članova zbora te je pročitano nekoliko riječi o ovom čovjeku i njegovom dugogodišnjem poštivanju i njegovanju kliške tradicije.

 Životopis Sv. Roka

Roko je rođen g. 1295. u Montpellieru, gradu u južnoj Francuskoj. Otac mu je bio grof, a njegovi su se preci borili za oslobođenje Svete zemlje. Prema najstarijem Rokovu životopisu roditelji su ga od Boga izmolili učinivši zavjet. Molili su i zavjetovali se i Bog im je dao sina koji će postati slavan svetac.

On je još prije nego je navršio 20 godina ostao bez roditelja. Prodao je sva svoja dobra, a novac podijelio siromasima te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Na svome hodočašću u Rim Roko se zaustavio u Acquapendente gdje se dao na dvorenje okuženih bolesnika u bolnici, a učinio je s Božjom pomoću i nekoliko čudesnih ozdravljenja. Daljnja postaja Rokova hodočašća bila je Cesena, a onda Rim. Ondje se zadržao oko tri godine te se na povratku u domovinu zaustavio u Riminiju, Novari i Piacenzi. Sva su ta mjesta njegova putovanja bila ispunjena djelima ljubavi prema bolesnicima i tako se svečevo hodočašće za Krista pretvorilo u hodočašće ljubavi.

 

Rokova svetost bit će potvrđena još jednim dokazom: križem, patnjom.

U Piacenzi se Rok sam razbolio od kuge. Građani su ga zbog toga prognali iz svog grada i on se osjetio osamljen kao Krist na križu, ali nije očajavao. Sklonio se u jednu šumu i ondje hranio biljem, uzdajući se u Božju providnost. Neki životopisci spominju da mu je tada svaki dan dolazio jedan pas noseći mu komad kruha. Prizor su ovjekovječili toliki slikari.


Talijanski patricij Gottardo Pallastrelli, naišavši na bolesnog Roka u šumi, upusti se s njim u razgovor. Inače baš nije bio čovjek duboke vjere. Sveti je patnik učinio na njega izvanredan dojam. On se pod njegovim utjecajem obratio, prihvatio ga, njegovao ga, dok Rok nije ozdravio. Zadobivši zdravlje, Rok se vratio u svoj zavičaj, ali njegovu trpljenju još nije bio kraj. Iscrpljen od teške bolesti, bio je posve izobličen tako da ga nisu mogli prepoznati. Uhvatili su ga kao tobože sumnjiva tipa i špijuna te zatvorili. U zatvoru je proveo pet godina. Tada ga je još jedanput pohodila kuga. Svećeniku, koji mu je podijelio svete sakramente, otkrio je tko je. Preminuvši odano u Gospodinu 16. kolovoza 1327., bi od Gospodina odmah proslavljen raznim čudesnim znakovima.
 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr