Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Proslava kliškog suzaštinika Sv. Vida

Klis, 20. srpnja 2010.

Po već ustaljenom običaju, prvu nedjelju nakon svetkovine Sv. Vida koja se slavi 15. 07. na kliškoj tvrđavi u crkvici posvećenoj upravo ovom svecu, slavljena je sveta misa.

Svečanost je započela ispred crkve sv. Ante, odakle je procesija krenula prema kliškoj tvrđavi. Sliku sv. Vida su u povijesnim odorama nosili članovi Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“, nezaobilazni dekor svih događanja na kliškoj tvrđavi, kako crkvenih tako i svjetovnih. Svečanost je nastavljena u crkvi sv. Vida svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio župnik don Miro Šestan, a slavlje je po običaju uveličao župski zbor crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije pod ravnanjem č.s. Anite Perkušić.

Ova proslava inače je jedna od rijetkih prigoda kada ova crkvica oživi tijekom godine, pa je ovo bila i rijetka prilika za krštenje. Naime, krštena je mala Magdalena Jaman i ovo je uz nekoliko vjenčanja u ovoj crkvi bilo tek četvrto zabilježeno krštenje.
 

Sačuvana skoro u cijelosti i nedavno renovirana, crkva sv.Vida graditeljskim se izgledom ističe kao najljepši objekt kliške tvrđave. Ova nekadašnja turska džamija, sagrađena neposredno nakon pada Klisa 1537. godine na mjestu ranije katoličke crkve, jedan je od rijetkih primjera islamske arhitekture nastao na tlu Dalmacije. Mletačkim zauzimanjem tvrđave, 1648. godine, džamija je pretvorena u crkvu sv. Vida i u njoj je već sutradan služena sveta misa.
 

Glavni oltar krasi replika slike Bogorodice s djetetom, koju su napuštajući Klis pred okupacijom 1537. godine, kao znak duboke odanosti vjeri, uskoci sa sobom ponijeli te je pohranili u svetište Uskočke Gospe na Dobriću u Splitu, gdje se i danas nalazi.
 

Natpis na latinskom uklesan je na kamenoj ploči postavljenoj iznad ulaza. Spominje kasniji popravak crkve koji u prijevodu glasi:
1743.
ŠTO JE VJERA SAGRADILA
VJERA ĆE SAČUVATI

 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr