Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Uskoci zavladali Senjom

Senj, 09.-11. srpnja 2010.

3. Uskočki dani u organizaciji Turističke zajednice Grada Senja održani su od petka 09. srpnja do nedjelje 11. srpnja. 2010. godine.

Tijekom tri dana ova manifestacija oživjela je događaje iz prošlog vremena kada su Senjom vladali uskoci, srednjevjekovni junaci.
 

Uskočki dani započeli su mimohodom nedavno osnovane senjske povijesne postrojbe Senjski uskoci i njihovih gostiju prema tvrđavi Nehaj, simbolu grada Senja. Već treću godinu, koliko traje ova manifestacija, Senj su pohodili i Kliški uskoci, prijatelji grada Senja i sljedbenici slavnih kliških uskoka koji su i u davnoj prošlosti s ovim gradom dijelili i dobro i zlo.

Uz uskočke postrojbe koračale su i povijesne postrojbe Otočkih graničara, Šibenske gradske straže, Gospićke garde „Vukovi“, Bratstva Svetog Mihovila iz Karlovca i Vitezova Ružice grada iz Orahovice.

Na kraju uspona, oko tvrđave burne povijesti, dočekao ih je pravi srednjevjekovni ambijent: sajam starih zanata, trgovci, kovači novca, nastupi srednjevjekovnih zabavljača i lakrdijaša, renesansnih svirača.

Bili su organizirani i streličarski turniri za građane, radionice za posjetitelje koji su mogli naučiti mačevati te bacati sjekire i bodeže.

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr