Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Uskoci spremni za nove bitke

Klis, 27. lipnja 2010.

Iako su problemi financijske prirode odgodili dugo planirano uprizorenje povijesne bitke za neka bolja vremena, Uskoci nisu bez obveza. Proteklog tjedna ugostili su Marka Popovića iz Gornje Stubice, koji ih je tijekom pet dana upoznao s tehnikama gotičkog mačevanja po kodeksima iz 14., 15. i 16. stoljeća.
 

Marko je magistar gotičkog mačevanja, koje je studirao kod jednog od vodećih stručnjaka za to područje - prof. Petera Koze u Bratislavi i jedini je majstor mačevanja 5. stupnja u Hrvatskoj. Zajedno sa svojom zaručnicom Sandrom Petrovečki i kliškim zaljubljenicima u ovu plemenitu vještinu, u povijesnim kostimima bili su prava atrakcija za brojne turiste koji su se tih dana zatekli na kliškoj tvrđavi. Pa tako, iako je prava bitka otkazana, već i ove pripreme pokazale su koliki je interes gostiju za ovakva događanja u tvrđavi velikog potencijala, ali nažalost i siromašnog sadržaja.
 


 

Brojne su mogućnosti i načini da se oživi naša povijesna baština. Uz nedavno obnovljenu oružarnicu, malu barutanu i crkvu sv. Vida, upravo je planirani scenski spektakl bio prilika da se kliškoj tvrđavi vrati dio povijesnog sjaja, a Klis upiše na kartu obaveznih turističkih destinacija.

Ipak, tvrđava nije ostavljena na milost i nemilost.

Uz veliku potporu župana splitsko-dalmatinskog Ante Sanadera, u tijeku je sanacija Providurova stana, a u pripremi je i turistički vodič, autora Valtera Firića. Uskoci planiraju i izradu povijesnog dokumentarca koji bi se prikazivao u prostoru male barutane.

„Održavamo redovite sastanke sa Županijom, imamo masterplan za upravljanje tvrđavom i cijeli niz ideja. Organizirat ćemo smjenu straže, planiramo pucanj iz topa u podne...“ najavljuje Damir Žura, predsjednik Udruge “Kliški uskoci”.
 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr