Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

339. obljetnica smrti Zrinskog i Frankopana

Čakovec, 24. travnja 2010.

Smotra povijesnih postrojbi i spomen na 339. obljetnicu smrti Zrinskog i Frankopana

U prigodi 339. obljetnice smrti hrvatskih velikana i mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Čakovcu je u subotu 24. travnja 2010. održan susret povijesnih postrojbi u organizaciji udruge Zrinska garda Čakovec, koja čuva spomen na veliku hrvatsku obitelj Zrinski.


Program je započeo svetom misom koju je u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvodio fra Stanko Belobrajdić, gvardijan i župnik, nastavio se smotrom postrojbi središtem Čakovca te je zaključen polaganjem vijenaca kod spomen-ploče na ulazu u Stari grad Zrinskih i kod spomenika «Oproštaj» koji prikazuje oproštaj Katarine Zrinski od muža Petra i brata Frana Krste koji se zbio u Čakovcu uoči njihova odlaska na bečki dvor koji ih je dao pogubiti 30. travnja 1671. godine. Tim programom započelo je obilježavanje Dana Međimurske županije koji se slavi upravo 30. travnja, a taj nadnevak spomendan je u mnogim krajevima Hrvatske.

 

Misa u župnoj crkvi sv. Nikole

Predvodeći misno slavlje fra Stanko Belobrajdić kazao je kako su se sabrali u crkvi sv. Nikole, zadužbini obitelji Zrinski koja je stolovala u Čakovcu i na čiji su poticaj franjevci došli u ovaj grad. Okupili smo se u spomen na Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana, čijim je pogubljenjem prekinuta slavna loza ove velike obitelji, rekao je gvardijan poručivši kako je svaki narod pozvan oplakati svoje slavne muževe i svoje pretke kroz pokoljenja.

 Nadahnuti Knjigom Sirahovom, koja kaže kako "u miru počivaju tijela njihova, a ime im živi za sva pokoljenja" pozvani smo prisjećati se velikana naše crkvene i narodne povijesti koji su se ugrađivali u dobro svojeg naroda i ovog svijeta. To je moguće zato jer čovjek svoju veličinu, opstojnost i dostojanstvo ima samo u Bogu, poručio je fra Belobrajdić naglasivši da su se radi toga sabrali iz raznih krajeva domovine kako bi pokazali da su svi jedno i braća u Kristu. Samo poštovanjem Božje volje postaje se velik i ostaje zapisan u povijesti naroda koji pamti svoje velikane i ponosi se njima, rekao je u propovijedi dodavši da su se sabrali da bi zajedno s Bogom gradili svoju budućnost. Naše okupljanje na spomen-slavlju je stoga čin Bogoljublja, kao što je i čin domoljublja jer domovini iskazujemo poštovanje i molimo za njezin napredak, te čin čovjekoljublja jer smo se sabrali sa željom da se na tom putu međusobno poštujemo i uvažavamo. Tome nas poučavaju i dvojica velikana kojih se danas spominjemo, istaknuo je o. Belobrajdić zaželjevši da njihov čin Bogoljublja, domoljublja i čovjekoljublja bude nadahnuće današnjim naraštajima i budućnosti koju treba graditi i ostvariti.

Prijavak svih postrojbi međimurskom županu

Misi su nazočili predstavnici Zrinske garde Čakovec, Međimurske županije, Matice hrvatske Čakovec, Družbe Braća hrvatskoga zmaja i članovi desetak drugih povijesnih postrojbi. Među njima bili su Kliški uskoci iz Klisa, Gradska straža iz Bakra, Požeška građanska garda, Karlovačka građanska straža, Turopoljski banderij iz Velike Gorice, Kostelska pištola iz Kostela, Vod hrvatski sokol iz Osijeka, Koprivnički mušketiri, Ivanečka rudarska četa, Rudarska četa Mursko Središće, Zrinyi vitezi iz Sigeta te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta «Petar Zrinski» iz Zagreba.
 

Nakon svete mise povijesne postrojbe postrojene su u čast svojih domaćina na Franjevačkom trgu ispred crkve, te je predan prijavak međimurskom županu Ivanu Perhoču.

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr