Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Obilježavanje Obljetnice pogibije Petra Kružića

Rijeka, 06. i 07. ožujka 2010.

Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ proteklog je vikenda boravila u Rijeci gdje je obilježena 473. godišnjica pogibije Petra Kružića, kliškog kneza i kapetana.

Najprije su u subotu obišli imanje u Lupoglavu koje je Petar Kružić 1528. dobio od ugarsko-hrvatskog kralja Ferdinanda I. za zasluge u obrani kraljevstva.
Obilježavanje obljetnice nastavljeno je u nedjelju, usponom članova Postrojbe uz trsatske stube, koje vode do svetište Gospe Trsatske čiji je veliki štovatelj bio upravo Petar Kružić.
On je početkom 16. stoljeća dao izgraditi dio stuba u najstrmijem dijelu kako bi olakšao hodočasnicima uspon do ovog marijanskog svetišta.

 Također je dao sagraditi i kapele svetog Nikole i svetog Petra, koja je nakon njegove smrti postala njegovo posljednje počivalište. Tu je naime pokopano tijelo ovog neustrašivog branitelja, gdje je kasnije položena i njegova glava koju je njegova sestra otkupila od Turaka.

Paljenjem i polaganjem svijeće na oltar Svetog Petra započela je misa zahvalnica koju je predvodio fra Emanuel Hoško. Nadahnutom propovijedi podsjetio je na život Petra Kružića i njegovu borbu protiv silovitih osvajača kada je Hrvatska i njegovom zaslugom dobila epitet predziđa kršćanstva. Misnom slavlju nazočili su i brojni hodočasnici iz Klisa.
Na nadgrobnoj ploči pod oltarom svetog Petra u Crkvi Gospe Trsatske stoji latinski natpis koji u prijevodu znači: Ova mramorna ploča pokriva kosti Petra Kružića, kojega, jao, pogubiše Turci. Dok je živio, Senj i Klis se nikada nisu bojali Turaka. Smrt je preuzela njegovo tijelo, nebo dušu, a njegovo junačko djelo po svijetu razglasuje vječna slava.

 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr