Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

4.Uskočki dani

Split, 29. siječnja 2010.

Pod supokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Općine Klis i turističkih zajednica, te uz sudioništvo i aktivnu suradnju Splitsko-makarske nadbiskupije, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Hrvatske ratne mornarice i Grada Senja, na lokalitetima unutar povijesne gradske jezgre Splita, u utorak, 2. veljače otvorene su svečanosti 4.Uskočkih dana u Splitu.

Riječ je o jedinstvenoj, tradicijski već ukorijenjenoj duhovnoj, kulturnoj i turističkoj manifestaciji, kojoj su, motivirani mnoštvom razloga, njezini začetnici i stalni organizatori – članovi Povijesne postrojbe Kliški uskoci – pridjenuli naziv Baštinski eho s Klisa.
 

* * * * *

Neposredan povod navedenoj svečanosti upravo na kršćanski blagdan Gospe Kandelore 2. veljače je težnja za evociranjem spomena na značajan povijesni događaj otprije 473 godine. Iz povijesti je, naime, znano kako je Klis u prvoj polovici 16. stoljeća postao zadnjom uporišnom točkom i nadom Splita, Dalmacije, domovine Hrvatske, ali i Europe i cjelokupne kršćanske civilizacije u dramatičnim nastojanjima obrane i zaustavljanja dotad nepobjedive turske vojne sile u njezinu nezadrživom pohodu prema Zapadu. U snažnom savezu s rimskim papama, nadljudskom požrtvovnošću branila ga je vojska hrabrih uskoka na čelu s legendarnim hrvatskim vojskovođom, kapetanom i knezom kliškim, Petrom Kružićem. Nakon višedesetljetnih teških bitaka Klis je 1537. ipak pao, ali prodor Osmanlija dalje prema Europi tu je bio zaustavljen.
Napuštajući, dakle, Klis pred okupacijom te 1537. godine, kao znak duboke odanosti vjeri, uskoci sa sobom ponesu i veliku sliku Bogorodice s Djetetom (koju su u drugoj polovici 15. stoljeća prethodno u Klis donijeli hrvatski prebjezi iz Bosne), te je pohranjuju u svetište Uskočke Gospe na Dobriću u Splitu, gdje se i danas nalazi.

* * * * *

Znakovitost nekadašnje slavne epopeje, usporedbe tegobne prošlosti i aktualnih izazova današnje suvremenosti, ali i imperativ konačnog oblikovanja vlastita identiteta i kreacijskog brandiranja svog iskona ususret novim vremenima, dovoljno su snažan motiv potomcima slavnih uskoka i mitskog Petra Kružića, u njihovu nastojanju da na jedan posve nov, atipičan i originalno osmišljen način, uz živopisan programski ugođaj, sebi i svijetu što vjernije dočaraju znamen duhovnosti, izvorne pripadnosti, vjere i prinesene žrtve njihovih predaka.

Program u utorak odvijao se na sljedeći način :
• 17,00 sati – mimohod Povijesne postrojbe Kliški uskoci u povijesnim odorama i s oružjem uz etno-glazbenu pratnju (diple i bubanj) ulicama povijesne jezgre Splita (polazak ispred Đardina) / kod spomenika Grgura Ninskog – preko Marmontove i Rive – do trga pred svetištem Uskočke Gospe na Dobriću / Voćni trg, gdje se obavio čin svečanog postrojavanja
• 17,30 sati – svetište Uskočke Gospe na Dobriću (Voćni trg) – svečano Euharistijsko slavlje uz pjevanje Mješovitog zbora župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Klisa pod ravnanjem mo. č.s. Anite Perkušić – misno slavlje predvodio je mons. dr. Josip Delić
• 19,00 sati – izložbeni prostor Akademijine palače Milesi - Uskočka akademija – multimedijalni program uz svečanost otvaranja skupne izložbe članova Likove udruge Art Clissa tematskog naziva Stoljetna svetost Tvrđave Klis.
 

 Izložbu autorskih djela dvaju kipara (skulpture u kamenu i drvu) i trinaestoro slikara (različite tehnike), koju su posjetitelji mogli razgledati do 8. veljače, otvorio je zamjenik splitskog gradonačelnika Jure Šundov , a okupljene je u svečanoj prigodi pozdravio i župan Ante Sanader te načelnik općine Klis Marko Galić. Iznimna ljubav Klišana prema vlastitoj baštini prezentirana je i u neuobičajeno bogatoj formi pripremljenog kataloga izložbe, što je Sreten Mihovilović naglasio u Predgovoru kojega je prof. Andrea Jakelić predstavila i u engleskom prijevodu.
 

U vrlo zanimljivom umjetničkom programu večeri, kojega je vodito dr.Trpimir Glavina, nastupili su mlade violinistice Hana Bašić i Mirna Pleština, pjesnici Joško Armanda i Petar Vulić te muška klapa Petar Kružić i ženska klapa Besida iz Klisa.

Mladoj Likovnoj udruzi Art Clissa, koju čine troje akademskih umjetnika te ostatak samoukih, ali pretežito već afirmiranih amatera, ovo je inače, peta zajednička izložba motivirana temama bogate kulturno-povijesne i prirodne baštine Klisa i Dalmacije.
 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr