Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Zmajevci i Uskoci dižu spomenik Petru Kružiću  

Split, 18. rujna 2009.

Dok je Povijesna postrojba „Kliških uskoka“, po već ustaljenoj tradiciji, uveličavajući svečanost, u ruhu svojih već glasovitih povijesnih odora boravila na proslavi Dana Hrvatske ratne mornarice u Rijeci, članovi vodstva Kliških uskoka Sreten Mihovilović i Ante Meštrović pribivali su također velikoj svečanosti zasjedanja južnohrvatskih zmajskih stolova Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, koja je održana u ambijentu Muzeja Hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.
Kao prinosni članovi Družbe „braća Hrvatskog Zmaja“ Kliški uskoci su bili jedna od dominirajućih tema cjelodnevnoga splitskog skupa, na kojem su se, uz domaćine iz splitskog ogranka, našli i visoki predstavnici zmajskih stolova iz Zadra, Šibenika, Dubrovnika te, kao posebni gosti, članovi Družbe iz Koprivnice i predstavnici zagrebačke središnjice s prof. Dragutinom Feletarom na čelu.

Tijekom zajedničkog druženja, izaslanstvo skupa je posjetilo Splitsko-dalmatinsku županiju, gdje je za njih upriličen i osobito svečani prijem kod župana Ante Sanadera.

Najvažniji zaključak zasjedanja bio je aklamacijom usvojena odluka o pokretanju inicijative za podizanje spomenika Petru Kružiću, kapetanu i knezu kliškomu, na jednoj od pogodnih lokacija u okrilju Tvrđave Klis, čiji su poticatelji Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“ i Povijesna postrojba „Kliški uskoci“. Ovaj prijedlog zdušno je blagoslovio i župan Ante Sanader te je odlučeno da se u najskorijoj budućnosti prione poslu konkretne operacionalizacije njegove provedbe, što bi u početnoj fazi sadržavalo zadaću osnutka odgovarajućeg odbora sastavljenog od svih relevantnih čimbenika te utemeljenje stručnoga ocjenjivačkog suda koji će biti kompetentan za sve pojedinosti vezane uz cjelinu projekta.

Predsjednik Družbe „braća Hrvatskog Zmaja“ prof. Dragutin Feletar na koncu je izrekao nakanu kako će u cilju što učinkovitijeg djelovanja vezanog uz navedenu inicijativu u skoro vrijeme osobno posjetiti povijesni Klis.


 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr