Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Otvorena „Uskočka oružarnica“   

Klis, 06. kolovoza 2009.

Unatoč besparici, koja se ispriječila na putu ostvarenja nekih ranije planiranih projekata, Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ ipak je, uz potporu i suglasnost općine Klis i Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu, uspjela u nakani oživotvorenja jedne od svojih kapitalnih zamisli. Riječ je o iznimno značajnom poduhvatu otvaranja „Uskočke oružarnice“ tj. muzejskoj zbirci povijesnih odora i oružja Kliških uskoka u nedavno obnovljenom objektu nekadašnje austrijske oružarnice smještenom u trećemu obrambenom obzidu spomeničkog zdanja Tvrđave Klis.


Osim za članove Povijesne postrojbe „Kliških uskoka“, događaj otvaranja „Uskočke oružarnice“ od prvorazrednog je značaja i za cijeli Klis, njegovu općinu, pa i širi prostor naše županije odnosno srednje Dalmacije, i to iz razloga što je tim činom nakon dugo vremena obavljeno useljenje prvoga životno funkcionalnog sadržaja u jedinstvenu ambijentalnost kulturno-povijesnog kompleksa Tvrđave Klis, jednog od povijesno najznačajnijih i arhitektonski najljepših fortifikacijskih zdanja na hrvatskom tlu. Stvaranje novih kulturnih oslonaca, mogućnosti edukacije i kreiranje konkretnih sadržaja kvalitetnije turističke ponude te ujedno naznaka početka budućih sustavnijih zahvata oko daljnje revitalizacije Tvrđave, najbitniji su povodi neskrivenoga svestranog zadovoljstva mnoštva okupljenih na svečanosti otvaranja „Uskočke oružarnice“ održanoj 06. kolovoza.

* * * * *

Perspektive koje se na taj način nude djelomično su oslikane već na licu mjesta izvrsno osmišljenim svečanim programom, a sve naprijed navedeno i izrijekom je potvrđeno od strane svih onih koji su u toj prigodi izustili prigodno slovo. Respektabilnom broju uzvanika i gostiju, predstavnika javnog života Splita i srednje Dalmacije, okupljenim konzervatorima, restauratorima, arheolozima, voditeljima raznih muzeja, novinarima te, naravno, domaćim Klišanima, obratili su se Damir Žura, kapetan Kliških uskoka, Marko Galić, načelnik općine Klis i Petar Škorić, u ime splitske podružnice časničkog zbora Međunarodne udruge Ritter von Dello. Čast svečanog otvaranja „Uskočke oružarnice“ pripala je dr.Jošku Belamariću, pročelniku Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu, a novootvoreni objekt i sadržaje u njegovoj nutrini blagoslovio je kliški župnik don Miro Šestan.

U bogatom programu svečanosti, kojega je maestralno vodio pjesnik Petar Vulić, uz članove Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ predstavili su se muška klapa „Petar Kružić“ Klis, ženska klapa „Besida“ iz Klis-Kose te izaslanici Gradske straže Šibenik, čija je stručnost i ovom prilikom pripomogla startnom ispaljenju plotuna iz starog topa na zidinama slavne Tvrđave. Doživljeni spektakl većinu je nazočnih ponukao na ugodno druženje u kliškoj Tvrđavi do kasno u noć.


 

* * * * *

 U suglasju s konzervatorima, unutrašnjost „Uskočke oružarnice“ opremljena je dvjema vitrinama od kojih je jedna s replikama povijesne odore i oružja uskočkog časnika, a druga, kliškog uskoka. Uz ulaz je postavljen info-pult s prostorom za prodaju suvenira s umjetninama i rukotvorinama, među kojima su tijekom svečanog otvaranja bila izložena djela iz bogatoga stvaralačkog opusa kliških umjetnika Marka Gugića i Ive Bulige. Svoje autohtone izloške će, kako je najavljeno, uskoro prezentirati i mlađahni grafički dizajner Josip Bepo Bota, članovi udruge maslinara „Lotnjak“ iz Klisa i ostali raznovrsni autori. Sadržaj obavijesnih panoa s crtežima i gravurama te tekstovima o bogatoj povijesti Klisa na hrvatskom i engleskom jeziku osmislio je Valter Firić, a Endi Ivanišević je autor njihove izvedbe. Vitrine i pult za suvenire izradio je staklarski obrt Joško Japirko, a veliki doprinos za ostvarenje rasvjete, napajanje električnom energijom i uređenje ostalih pojedinosti pripadaju tvrtki Đano trade d.o.o. i Branimiru Ercegu, tvrtki Acorus d.o.o. i Damiru Bobanu, Anti Valenti, Jošku Ivaniševiću, Petru Buljubašiću i Andrei Jakelić.

Cjelokupan projekt realiziran je uz stručni nadzor i savjetodavnu pomoć konzervatora Ivana Alduka.

 

Turisti i ostali posjetitelji moći će „Uskočku oružarnicu“ razgledati svakim danom u radnom vremenu obilaska Tvrđave Klis, a zbog svojih pozamašnih gabarita i ostalih pogodnosti, navedeni prostor povremeno se može koristiti i u višenamjenske svrhe poput priređivanja različitih tematskih skupova i priredaba, što najbolje ilustriraju na licu mjesta izrečene vizije intendanta HNK u Splitu Milana Štrljića i poznatog etno-glazbenika Mojmira Novakovića.

Suma sumarum : „Uskočka oružarnica“ najnovija je karika u nadahnutom stvaranju bisernog lanca uskočkog branda, što ga, kroz koncept sveopćeg zajedništva, a na veliku radost žitelja Kružićeva povijesnog grada i zadovoljstvo svakoga dobronamjernog putnika namjernika, predano kreiraju članovi Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“.


Sreten Mihovilović
 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr