Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Tragovima Uskočke Gospe 

Kiseljak, 07.lipnja 2009.

Uz svesrdno posredovanje Srećka Grubešića, Klišanina podrijetlom iz tih krajeva susjedne nam države, članovi Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ boravili su u višednevnom posjetu srednjoj Bosni. Riječ je o najnovijem u nizu brižljivo planiranih gostovanja i nastojanja vezanih uz uspostavu novih veza što, temeljeno na snažnim povijesnim činjenicama, u sveukupnoj kulturnoj suvremenosti ciljano potpiruje spomen na bremenita vremena, ali ujedno i na slavna djela junaka naše prošlosti.

Na kršćanski blagdan Tijelova, Kliški uskoci su sudjelovali u središnjem misnom slavlju u Kiseljaku, a njihov spektakularni mimohod u procesiji gradskim ulicama izazvao je golemu pozornost nebrojenog mnoštva i tamošnjih medija. Nakon svečanog prijema kod gradonačelnika Mladena Ramljaka i polaganja cvijeća pred spomenikom palim braniteljima, članovi kliške uskočke postrojbe susreli su se i s Ivom Mirom Jovićem, nekadašnjim članom Predsjedništva BiH te stoperom hrvatske nogometne reprezentacije Joe Šimunićem. Osim međusobne razmjene prigodnih darova, načelno je dogovorena mogućnost službenog ostvarenja buduće prijateljske suradnje između Klisa i Kiseljaka. Ostatak vremena uskoci su posvetili programu obilaska franjevačkih samostana u Kreševu, Fojnici i Kraljevoj Sutjesci. Kao glavni rezultat susreta s tamošnjim svećenstvom, koje baštini neprocjenjivo povijesno blago, nametnule su se teme o potrebi serioznijeg pristupa u objelodanjivanju znanstvenih spoznaja i novim istraživanjima vezanim uz povijesno razdoblje prisilnih migracija stanovništva, uvjetovanih srednjovjekovnim otomanskim vojnim osvajanjima, iz tih krajeva prema srednjoj Dalmaciji, gdje je upravo uskočki Klis postao posljednjim bastionom u veličanstvenoj obrani cjelokupne civilizacije Zapada od prijeteće goleme napasti
 

 

 O tim vezama najvjernije svjedoči originalna slika Bogorodice s Djetetom koja se i danas čuva u svetištu Uskočke Gospe na Dobriću u Splitu. Nju su, povlačeći se pred Turcima, izbjeglice iz Bosne najprije prenijeli u klišku župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, da bi je pri padu Klisa i povlačenju prema Senju, odani vjeri, uskoci 1537. godine pohranili u splitsko svetište. Današnji sljedbenici slavnog Petra Kružića i njegovih uskoka, hodočasteći tragovima povijesti, iz opisanih razloga u veljači osobitim programom u svetištu u Splitu svake godine obilježavaju taj događaj kao metaforu prisjećanja na turbulentna vremena slavne povijesti.

Nakon što su za prethodnoga dobro promišljenog i predanog rada, slijedom neraskidivih povijesnih fakata, uspjeli uspostaviti čvrste veze s prijateljskim Senjom, svetištem na Trsatu u Rijeci, istarskim Lupoglavom i Lovranom te potaknuti kapitalno vrijedna istraživanja korespondencija između Petra Kružića i onodobnih rimskih papa u arhivima Vatikana, potomci slavnih kliških predaka ovim posjetom susjednoj BiH zaokružili su u suvremenosti ciklus ostvarenja snažnih kontakata s najbitnijim točkama koje na vjerodostojan način opisuju dramatičnu epohu naše žrtve, potiču obnovu dubljih znanstvenih istraživanja te, usputno, ističu potrebu bolje valorizacije starodrevnog Klisa u ukupnosti nacionalne i europske povijesti.

Iako je to prvotno bilo predviđeno, zbog obveza kod kuće, Kliški uskoci ove godine nisu mogli pribivati i velikom slavlju blagdana sv. Ante u Busovači, što će idućih godina biti ispravljeno.
 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr