Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Uskocima titula „Zmajeva od Kliške tvrđave“ 

Klis, 04. veljače 2009.

Odlukom Meštarskog zbora na 36. redovitom sijelu održanom 04. veljače 2009. god., Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ izabrana je za prinosnika Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“.

 


Bog nam sreću daj ! – Hrvatski nek živi Zmaj !


Gore navedeni, doslovni citat nedavno nam pristiglog dopisa, iz čijeg se sadržaja razvidno očituje veliko priznanje odavanja počasti primanja Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ u jedan od statusnih oblika članstva/pripadnosti unutar redova Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, jedne od najstarijih i najuglednijih hrvatskih kulturnih udruga, iste one čiji članovi davne 1937. godine, o 400. obljetnici junačke smrti slavnoga Petra Kružića, kapetana i kneza kliškoga, u jednu od strmih litica unutar povijesnog zdanja Tvrđave Klis postaviše kamenu ploču sa znamenom u njoj uklesanog i do danas očuvanog teksta :

„…Domaćima na ponos i pouku, strancima na razmišljanje, o našim žrtvama za obranu kršćanstva i europske kulture“, nova je velika obveza našoj Postrojbi da ubuduće još čvršće ustrajava u provedbi svog poslanja, sada i s dodatno obvezujućom časnom titulom – „Zmajeva od Kliške Tvrđave“.

Usudio bih se komentirati kako je svako priznanje, a osobito jedno ovako nesvakidašnje značajno, iznad svega rezultat iznimno plodonosnog, kreativnog, intenzivnog te upornog nastojanja i rada.

* * * * *

Jer, uistinu, dokle većini ostalih u ovo doba godine, primjerice, traje takozvana „mrtva sezona“, ni najpedantniji kroničar nije u stanju pohvatati baš sve ono što, u raznolikosti svog djelovanja, kroz isto to „gluho vrijeme“, dotle rade Kliški uskoci i njihovi srodnici iz mlade muške klape „Petar Kružić“ Klis! U pokušaju prezentacije učinka još nezavršenoga prvog tromjesečja ove, 2009. godine, stoga ostale vijesti nabrajamo tek onako, informacije radi, u formi najelementarnije obavijesno-telegrafske sažetosti.

Dakle, 7. i 8. ožujka Postrojba je boravila u Rijeci, gdje su se njezini članovi i ove godine, o 472. obljetnici junačke pogibije Petra Kružića, po četvrti put za redom od svog osnutka, otišli pokloniti sjeni povijesnoga hrvatskog velikana i pomoliti se za pokoj njegove duše. Za vrijeme svečanoga euharistijskog slavlja u svetištu Majke Božje Trsatske, kojega je predvodio dr.fra Emanuel Hoško, a kojemu je, među ostalima, pribivalo mnoštvo uglednika iz javnog života Rijeke kao i jedan broj riječkih Klišana, Uskoci su na nadgrobnu ploču unutar crkvenog zdanja postavili veliku svijeću voštanicu i položili buket cvijeća. Ideja izrade i postavljanja velike slike s povijesnim motivom unutar crkve, kao nastavak zavjetnog darivanja trsatskog svetišta od strane Kliških uskoka, što ga je još onomad u davna vremena započeo i kontinuirano provodio slavni Petar Kružić, operativno će biti povjerena umjetničkoj inspirativnosti akademskog slikara Andrije Jakelića, ali će, poradi spleta objektivnih okolnosti, njezino oživotvorenje biti upriličeno u prigodi jedne od slijedećih obljetnica. Uvertira središnjoj svečanosti u svetištu na Trsatu bili su posjet Kružićevu imanju u Lupoglavu, priređen u organizaciji čelnika te istarske općine, te već tradicijski spektakularni mimohod Kliških uskoka od središta Rijeke, Kružićevim stubama do trsatskog svetišta, što je i ovoga puta izazvalo veliku pozornost građana Rijeke, hodočasnika, turista i, naravno – medija.

* * * * *

Kliški uskoci, koji su opetovano primali salve pohvala za dosljednost poštivanja njihovom zaslugom ustanovljene tradicije te povezivanja svih štovatelja Kružićeva povijesnoga lika i djela, već za iduću godinu su najavili proširenje programa dodatnom dimenzijom posjeta povijesnoj uskočkoj luci u Lovranu, u čemu će, tragom povijesnih kretanja, ali i temeljem pokrenutih procesa razložnog zbližavanja, nadaju se, sudjelovati i Senjski uskoci te predstavnici Hrvatske ratne mornarice. Povratak iz Rijeke stoga je iskorišten za zaustavljanje u Senju, gdje su se članovi kliške Povijesne postrojbe susreli s predstavnicima toga podvelebitskog gradića. Razgovor se vrtio oko tema suradnje vezane uz konačno opremanje i utemeljenje buduće povijesne postrojbe Senjskih uskoka, te skorašnje svečanosti proslave Dana grada Senja, unutar koje bi se, među inim, trebala dogoditi i, poviješću uvjetovana, a za budućnost svrhovita trilateralna svetkovina potpisivanja Povelje prijateljstva između Senja, Klisa i Hrvatske ratne mornarice. Kao datum nesvakidašnje svečanosti naznačen je 25. travnja, a sa strane Klisa, u njoj će, osim Povijesne postrojbe „Kliških uskoka“, sudjelovati i čelništvo općine Klis te članovi muške klape „Petar Kružić“ Klis. A kad smo kod spominjanja imena mlade kliške muške klape, na koncu dodajmo i to kako se tijekom kontakata u Rijeci otvorila objektivna mogućnost da se, u okviru započete svestrane kulturne razmjene, klapa „Petar Kružić“ pojavi ovo ljeto na riječkom Trsatu kao sudionik već afirmiranih klapskih susretanja, što ih u sklopu tamošnjih ljetnih kulturnih događanja, organizira trsatska udruga „Bašćinski glasi“.

 

 

* * * * *

 A članovi Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“, muške klape „Petar Kružić“ Klis te muške klape „Sv.Luka“ iz Otoka kod Sinja, koju također vježba prof. Goran Caktaš, umjetnički voditelj kliške klape, u zajedničkoj su prezentaciji 5.ožujka bili istinska atrakcija i okupljenom mnoštvu na Međunarodnom sajmu turizma i prehrane „Gast“ u Splitu.

U pravoj poplavi vijesti o pozivima za nova predstavljanja i nastupe, zasad izdvajamo kako je klapa još pozvana nastupiti na simpoziju sportske medicine, što će ga koncem ožujka u Solinu upriličiti dr.sc. Igor Jukić, te 30. travnja na velikom humanitarnom koncertu u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu kojega, u suradnji sa splitskim Nadbiskupskim sjemeništem, organiziraju članovi Hrvatske akademske zajednice Sveučilišta u Splitu (uz njih, sudjeluju muške klape „Kamen“, „Filip Dević“, „Šufit“, KUD-ovi „Jedinstvo“ iz Splita, „Sedam Kaštela“, VIS-ovi „Dujam“, „Sperantes“, „Abba“ i brojni drugi izvođači) . Članovi Postrojbe će se, pak, samostalno pojaviti na velikoj svečanosti proslave Dana državnosti u Petrinji 14. lipnja, kao i prethodno, u drugoj polovici svibnja, na Međunarodnom Vojnom hodočašću u francuskom Lourdesu u sastavu Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, dok će se zajednički s klapom, predstaviti 18. travnja u Kninu na otkrivanju monumentalnog spomenika kralju Zvonimiru, što su ga dali podići članovi Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, te na svečanosti proslave blagdana svetog Ilije idućeg ljeta u Kiseljaku u susjednoj BiH. Novina u radu klape je i malo kadrovsko osvježenje u liku novog člana, splitskog Klišanina, mladog i perspektivnog baritona Joke Radovnikovića.

* * * * *

U međuvremenu, dio Postrojbe predvođen kapetanom Damirom Žurom sudjelovao je 11. i 12. ožujka na blagdan svetog Grgura na svečanosti proslave Dana grada Požege. Drugi dio kliške uskočke čete 12. ožujka, na dan Kružićeve smrti, zajedno sa čelnicima općine Klis i predstavnicima Osnovne škole, u Kliškoj je Tvrđavi sudjelovao u komemoracijskoj svečanosti postavljanja cvijeća pred spomen-pločom.

 

U okviru planiranja idućega Kliškoga kulturnog ljeta 2009. – 2. Dana Petra Kružića, kapetana i kneza kliškoga, članovi vodstva Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“, u zgradi HNK u Splitu, u nizu ciljanih aktivnosti, susreli su se i s intendantom Milanom Štrljićem. Zasad je uglavljen načelni dogovor oko vjerojatne suradnje s poznatim redateljem Krešimirom Dolenčićem, vezano uz razmatranje mogućnosti ostvarenja scenskog spektakla povijesne bitke između mlađahnog uskoka Miloša Pariževića i Turčina Bakote Silnog u ambijentu Tvrđave Klis i neposrednog joj okruženja u odgovarajućem terminu ovogodišnjih ljetnih mjeseci. Uz multimedijalni prikaz scenskog spektakla, u koji bi bili uključeni i strani turisti, bile bi postavljene i autohtone sajamsko-gastronomske atrakcije, te prezentacije starih obrta i zanata, što bi se sve skupa odvijalo u određenoj korelaciji s ovogodišnjim Splitskim ljetom. Nemogućnost da se cjelokupna navedena zamisao odmah i konačno definira, pogađate, ovisi o njegovom veličanstvu – novcu. No, intendant Štrljić je u preliminarnom razgovoru otišao i korak dalje, otkrivši želju da, ukoliko se to pokaže izvedivim, čak šest koncertnih večeriju Splitskog ljeta s orkestrima iz Europe uprizori također reprezentativne programe u Tvrđavi Klis. Što će od svega toga biti, zasad se ne može sa sigurnošću potvrditi, pa uz ovaj dio ostavljamo upitnik s preporukom alternative za odgodu do iduće godine.

No, zato je sigurno kako će Kliško kulturno ljeto 2009., prema nacrtu dosadašnjeg planiranja, i u slučaju otkazivanja navedenoga, obilovati nizom ostalih vrijednih sadržaja : večer grada Trogira u Tvrđavi Klis, večer grada Senja u Tvrđavi Klis, cjelovečernji koncert klape HRM „Sv. Juraj“ i muške klape „Petar Kružić“ Klis u Tvrđavi Klis… Uostalom, ne želimo baš sve odmah i otkriti. Manje bi bilo zanimljivo, zar ne ?


Nemala novost je i angažman članova vodstva Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ u posredovanju oko nastojanja početka oživotvorenja vizionarski zamišljenih projekata eko-etno sela na više lokaliteta u Klisu i obližnjoj Zagori. Zasad se savjetodavno potpomažu i potiču entuzijasti iz rubnih dijelova Klisa, prugovljanskog zaseoka Radinje, sela Sutina, Dicma, Dugopolja…

Ukoliko se postigne potrebna sinergija i kvalitetna veza s institucijama, perspektiva tih projekata bit će vrlo izgledna, a Kliški uskoci, makar bez izravnog interesa, ispunjavaju, eto, dano obećanje kako će i u tome pokušaju, za interes šire zajednice, u početnoj fazi podmetnuti svoja leđa.

Kako zasigurno i priliči, šećer smo hotimice i razložno ostavili za kraj. Tema : muzejski postav zbirke povijesnoga uskočkog oružja i odora u objektu stare oružarnice unutar zdanja Tvrđave Klis. Projekt o kojem smo već prethodno izvijestili, od kapitalnog je značaja za Klis, jer se njegovim oživotvorenjem useljava život unutar zidina Tvrđavskog zdanja. Turisti i svi ostali posjetitelji već ovog ljeta dobit će jedan uistinu nezaobilazno vrijedan sadržaj. Obilazak i razgledanje uskočke muzejske zbirke koncepcijski se uklapa u program svih naprijed navedenih sigurnih ili, pak, onih mogućih kulturno-turističkih uprizorenja koja će se u Klisu zbivati tijekom nadolazećeg ljeta. Ono što je, međutim, najbitnije je to da se taj posao odvija po planu i sigurno će biti realiziran do početka ljeta. Kliški uskoci u svakom pojedinom detalju projekta intenzivno surađuju sa stručnjacima Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu, čelništvom općine Klis, Splitsko-dalmatinskom županijom, nizom tvrtki, obrtnika, stručnjaka, entuzijasta…

Događa se, dakle, mnoštvo toga na više usporednih kolosijeka. Za Kliške uskoke „mrtva sezona“ je nepoznat pojam. Otuda i zaključak : može se dogoditi da višom silom ponešto izostane, bude spriječeno ili odgođeno, ali se ni teorijski ne može dogoditi da bude loše sve ono preostalo što će oni, noseći golemo breme građenja novoga kulturno-duhovno-turističkoga uzdizanja i održivog razvoja, a nadahnuti baštinskim jekom vlastita iskona, donijeti u novovjeki miraz ovim krajevima.

P.S. I taman kad sam odlučio okončati ovu zbirku novosti, kad eto ti novih značajnih vijesti i priznanja Kliškim uskocima. Prva : članovi kliške povijesne postrojbe upravo su primili pretpoziv da u okvirnom terminu 01. svibnja budu gosti na velikoj svečanosti što će je u Čakovcu organizirati Povijesna postrojba „Zrinske garde“, jedna od najznamenitijih hrvatskih povijesnih postrojbi. Druga : nakon Redimix Dalmacijacementa i Kvarner Vienna Insurance Group, Kliški uskoci su dobili još jedno svjetsko ime kao svoga stalnog sponzora, a riječ je o tvrtki Mercedes Benz AUTOline Split čija je podružnica smještena u susjednom Dugopolju.

 

 

Sreten Mihovilović
 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr