Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Uskoci ponovno pozdravljeni u Lori

Split, 26. siječnja 2009.

U nazočnosti mnoštva uzvanika iz vojnog, kulturnog, vjerskog i javnog života Hrvatske, u splitskoj ratnoj luci Lora, 26. siječnja je upriličena velika svečanost primopredaje dvaju robusnih brodova, topovnjača iz klase Helsinki, što su za potrebe obnove flote Hrvatske ratne mornarice, a u sklopu offset programa nabave, nedavno kupljeni u Finskoj.
Višenamjenske brodove, koji su kršteni imenima Vukovar i Dubrovnik, a s kojima će HRM moći ispunjavati zadaće u sklopu NATO-a, osiguranje plovnih putova Jadrana i misija na Mediteranu, blagoslovio je Vojni ordinarij u RH, biskup Juraj Jezerinac. Ovim brodovima HRM konačno izlazi iz statusa višegodišnje marginalizacije, a nabavom navedenih i planiranom izgradnjom novih plovila, prema raspoloživim informacijama, susjedna Italija je spremna HRM-u prepustiti nadzor Jadrana, strateški vrlo važnog mora Europske unije.
 

Po već uvriježenom običaju, počasno mjesto u protokolu velike svečanosti u Lori i ovoga su puta zauzeli članovi Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“. Zapovjednik HRM-a kontradmiral Ante Urlić ni u ovoj prigodi nije propustio pozdraviti i pohvaliti „Kliške uskoke“ te još jednom ponoviti ozbiljnu nakanu još tješnje suradnje HRM-a i povijesne postrojbe Kružićevih sljedbenika, koja, po njegovu već ranije izloženom planu, zajedno sa senjskim uskocima, uskoro ima i službeno postati protokolarnom sastavnicom HRM-a.
 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr