Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

"Klis – glavni grad Hrvatske !!!"

Trogir, 26. kolovoza 2008.

 Pod pokroviteljstvom Grada Trogira, Općine Klis, Muzeja Grada Trogira i Turističke zajednice općine Klis, a u suorganizacijskom partnerstvu s Hrvatskim društvom „Trpimir“ iz Klisa, Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ u Trogiru je 26.kolovoza priredila iznimno uspjelu kulturnu svečanost pod nazivom Večer Kliških uskoka u Trogiru.

Svetkovina kliške kulturne baštine i stvaralaštva navedene je kolovoške večeri pobudila golemo zanimanje Trogirana i njihovih gostiju, u prvom redu brojnih stranih turista, a prema priznanju ugodno iznenađenih domaćina, bila je ovo jedna od najuspješnijih izvedbi sadržajno vrlo bogatoga Trogirskoga kulturnog ljeta. Uistinu nesvakidašnji program otpočeo je atrakcijom svečanog mimohoda članova Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ prepunim ulicama Trogira uz tradicijsku glazbenu etno pratnju dipala i bubnja. Na jednom od središnjih trgova povijesne jezgre potom je upriličena polusatna projekcija video-zapisa s filmom o Kliškim uskocima autora Mirka Bojića i Jerka Markovića. Prizore na otvorenom, od kojih zastaje dah, uz domaću publiku i jedan broj pristiglih Klišana, pratilo je neuobičajeno mnoštvo Talijana, Nijemaca, Čeha, Slovenaca, Austrijanaca i ostalih turista na privremenom boravku u starodrevnomu UNESCO gradu Trogiru, a sve to, dakako, uz obvezno blicanje nebrojenih fotoaparata.

Događaj za pamćenje nastavljen je, uz veliku pozornost brojne medijske svite i u nazočnosti mnoštva uzvanika iz kulturnog i javnog života Trogira i srednje Dalmacije te brojnih predstavnika turističkih agencija, u izložbenim odajama Muzeja Grada Trogira, gdje je, u sklopu svečanosti otvaranja izložbe fotografija „Klis-neoskvrnuta duša baštinskog iskona“ kliškog fotografa, snimatelja, ilustratora, dizajnera i kroničara Mirka Bojića, održana doslovce prava akademija s popratnim programom doista vrhunskoga multimedijalnoga kulturnog i umjetničkog dosega. Na otvaranju izložbe, koju je postavio akademski slikar Andrija Jakelić, a čije trajanje je predviđeno do 06.rujna, govorili su dr.sc.Fani Celio-Cega, ravnateljica Muzeja Grada Trogira, Vedran Rožić, gradonačelnik Trogira, Marko Galić, načelnik općine Klis, Sreten Mihovilović, član vodstva Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ i dr.sc.Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Trogiru.

 

 Osim izuzetno uspjelih Bojićevih foto-kreacija, sadržaj postava predstavljene unikatne izložbe čine i odora kliškog uskoka, monografije, crteži i gravure Tvrđave Klis, kliškog povjesničara umjetnosti i jednog od čelnika Hrvatskog društva „Trpimir“ Klis, prof.Valtera Firića, te stare razglednice i predmeti iz raritetno bogate povijesno-etnografske zbirke Ante Meštrovića, inače člana Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“. U programu, koji je istodobno, neodoljivim skladom odisao otmjenošću, dostojanstvom, odmjerenošću, ležernošću, kreativnošću te novim vizionarskim izričajnim intervencijama, sudjelovale su članice ženske klape „Besida“ iz Klis-Kose, te violončelist Miro Boban, mladi, iznimno nadareni Klišanin s boravkom u austrijskom Innsbrucku gdje stječe gimnazijsko obrazovanje te se istovremeno usavršava u srednjoj Glazbenoj školi, a odakle se, uzgred rečeno, često zapućuje na međunarodna natjecanja u svojoj kategoriji, žanjući na njima redovito najbolja priznanja i nagrade. Osobito zanimanje publike u Trogiru pobudila je izvedba vođenja svečanog programa, koja je u nadahnutoj interpretaciji dr.sc.Trpimira Glavine, prema općoj prosudbi, ocijenjena briljantnom. I ovo, najnovije kulturno uprizorenje u organizaciji Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ jednodušno je na licu mjesta obasuto najbiranijim komplimentima nazočnih posjetitelja, koji su na koncu, prema već uvriježenoj tradiciji, počašćeni drevnim pučkim gastrospecijalitetima Klisa – uskočkom travaricom i kliškim uljenakom iz kulinarske produkcije Mirjane Odža. U izricanju komplimenata po završetku svečanosti prednjačio je Milan Štrljić, intendant HNK u Splitu, koji je među inim, kazao kako mu sve doživljeno u trogirskoj kulturnoj večeri Kliških uskoka daje dodatni impuls i inspiraciju u zamisli skorih umjetničkih kreacija Splitskog ljeta u neponovljivom ambijentu Tvrđave Klis.
 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr