Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Blagoslov stijega Povijesne postrojbe “Kliški uskoci”

Klis, 29. lipnja 2008.

Generalni vikar mons. Josip Šantić je, u nazočnosti brojnih uglednika iz javnoga života Hrvatske, u drevnoj crkvi Sv. Vida u jedinstvenom ambijentu Tvrđave Klis predvodio svečano euharistijsko slavlje u prigodi završetka velike kulturno-duhovne svečanosti blagoslova stijega Povijesne postrojbe “Kliški uskoci”.

Kumovi posvete uskočkog stijega bili su članovi Družbe braće hrvatskog zmaja, koji su, uz sudjelovanje naroda i općine Klis davne 1937. godine o 400. obljetnici junačke smrti slavnoga hrvatskog vojskovođe, uskočkog vođe, kapetana i kneza kliškoga Petra Kružića u jednu od litica u blizini ulaza unutar tvrđavskog zdanja dali uklesati spomen-ploču s tekstom na kraju kojega i danas ponosno stoji: “Domaćima na ponos i pouku, strancima na razmišljanje, o našim žrtvama za obranu kršćanstva i europske kulture.”

Svetkovina znakovito upriličena upravo na blagdan sv. Petra i Pavla, Kružićev imendan, te ime Petar, koje u prijevodu znači Stijena, nadahnuli su propovijed mons. Šantića da sažeto u glavnu misao povuče usporedbu između osobnosti povijesnog velikana Petra Kružića koji je stamenošću stijene desetljećima, sve do smrti, ustrajavao u obrani kršćanske univerzalnosti i domoljubne samosvojnosti te, s druge strane, nužnosti da i mi danas, baštinjenjem nasljedovanih vrijednosti, također budemo stijena koja jedino takva može kročiti ususret izazovima novog doba.
 

Uz prof. Darka Nekića, gradonačelnika prijateljskog, povijesno bliskog grada Senja, i njegovih domaćina iz kliške općinske vlasti, nesvakidašnjoj kliškoj svetkovini su nazočili članovi izaslanstva oružanih snaga RH, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, čelnici susjednih gradova i općina, crkveni velikodostojnici te gosti i uzvanici iz političkog, kulturnog i turističko-gospodarskog života Dalmacije. U svečanom mimohodu slavljenika i organizatora, članova Povijesne postrojbe “Kliški uskoci” kao i u nizu osobitih ceremonijala sudjelovali su, među ostalima, i predstavnici srodnih povijesnih udruga sinjskih alkara, šibenske Gradske straže, Društvo Poljičana sv. Juraj - Priko i članovi splitskog ogranka udruge Međunarodnoga humanitarnoga vojnog reda Ritter von Dello, a blagdanskom ozračju dodatno je pridonio i promenadni koncert glazbenog orkestra KGD “Mosor” iz Klis-Kose te pjevanje Mješovitog zbora župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Klisa pod ravnanjem s. Anite Perkušić.
 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr