Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Uskoci hodočastili u Lourdes

Lourdes, 20.-27. svibnja 2008.

Članovi Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“, kulturne udruge, koju najvećim dijelom tvore ratni veterani, razvojačeni hrvatski branitelji – dragovoljci Domovinskog rata iz slavne 4. brigade Hrvatske vojske, boravili su od 20. do 27. svibnja u Lourdesu, gdje su, u sklopu 16. hodočašća Hrvatske vojske i policije, što ga je za 2.300 pripadnika HV-a i policije organizirao Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, bili sudionicima 50., jubilarnoga Međunarodnoga vojnog hodočašća vojski Europe i svijeta tomu francuskom svetištu.

Impozantne dojmove Kliških uskoka, koji su, predvođeni predsjednikom udruge Damirom Žurom, prvi put zajednički hodočastili u Lourdes, pojačala je činjenica da se upravo ove godine ujedno slavila i 150. obljetnica ukazanja Majke Božje u tamošnjem svetištu. Sljedbenici slavnog Petra Kružića i njegovih hrabrih uskoka, koji su se u Lourdesu pojavili u svojim živopisnim povijesnim odorama, pomolili su se Majci Božjoj i zahvalili Bogu za plodan dosadašnji rad mlade kliške udruge.


 

 Impresije iz Lourdesa dodatno su nadahnuće njihovoj opredijeljenosti za trajno življenje vjere, domoljublja i čovjekoljublja, duhovnih vrijednosti na kojima će, kako ističu, ubuduće još čvršće ustrajavati. Osim navedene dimenzije, u nezaboravnoj uspomeni uskocima će zauvijek ostati druženje sa Švicarskom gardom i ostalim najeminentnijim povijesnim postrojbama iz cijelog svijeta, s kojima su zajednički sudjelovali u brojnim protokolarnim ceremonijalima i procesijama.

Hrvatsko izaslanstvo, koje je bilo među najbrojnijima, predvodili su inače, vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar Ordinarijata mons. Josip Šantić, a u Lourdesu su se, kako je i najavljeno, pojavili i najviši hrvatski državni dužnosnici na čelu s premijerom dr.Ivom Sanaderom i ministrom kulture Božom Biškupićem. 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr