Ovdi di san jednom davno nika,

stina ima dušu od čovika.
Pričali su moji stari; što im znači ova stina,
di uskočko srce tuče, di prkosi od davnina…

 

NOVOSTI

...arhiva vijesti
 

webmaster

 

Uskoci ugostili NATO

Klis, 13. ožujka 2008.

Više od 70 članova Međunarodne vojne delegacije sastavljene od predstavnika jedinica iz 12 zemalja, koji u Splitu i srednjoj Dalmaciji borave u sklopu priprema za skorašnje vojne vježbe NATO / PFP (Partnerstvo za mir), bili su u jednodnevnomu najavljenom posjetu Tvrđavi Klis.

Domaćini u impresivnom ambijentu spomeničko-povijesnog zdanja hrvatskog Alamoa, koji je oduševio nesvakidašnje goste, bili su članovi Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ u svojim živopisnim povijesnim odorama. Nakon čašćenja izvornom uskočkom travaricom, uslijedio je obilazak i razgledanje mnoštva znamenitosti unutar tvrđavskog kompleksa, a bogata kliška prošlost i vjekovni geostrateški značaj Klisa u interpretaciji prof. Valtera Firića izazvali su veliko zanimanje i ushit gostiju.

Osim već promovirane kulturne, vjerske, domoljubne, nacionalno-baštinske, povijesne i turističke dimenzije, ovim je događajem iznova potvrđena i iznimno upečatljiva suvremena i tradicijski ukorijenjena vojna komponenta Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ i Tvrđave Klis- Ključa Dalmacije.

 

Naime, izrijekom je tu činjenicu prvi javno istaknuo gosp. Ante Urlić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, koji je, u prigodi svoje promocije na tu dužnost, s povijesno posve utemeljinim pravom, naveo kako je Hrvatska ratna mornarica pravni, duhovni i vojni sljednik kliških uskoka. Riječ branitelj, u rasponu od doba slavnih kliških uskoka i mitske povijesne ličnosti kapetana i kneza kliškog veleštovanog Petra Kružića, pa sve do Domovinskog rata i njegovih požrtvovnih dragovoljačkih protagonista, od kojih je i sastavljena kliška uskočka postrojba, uistinu je ključna i pruža svakovrsno, a ne samo figurativno utemeljenje riječima zapovjednika Urlića. Imamo li u vidu da već sljedećeg travnja naša domovina Republika Hrvatska očekuje pozivnicu za prijem u redove NATO pakta, tada ova antemurale christianitatis pripovijest na slavnoj kliškoj Tvrđavi, sklapajući sve skupa u vojno-strateški povijesni slijed, već u skoroj budućnosti objektivno može prerasti u nešto što bi moglo biti od neslućene važnosti za razvojne perspektive povijesnoga Kružićeva grada. 

     

 

ORGANIZIRANI POSJETI

TVRĐAVI "KLIS"

 

Doček od strane dijela pripadnika povijesne vojne formacije "Kliskih uskoka" u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem

Razgledanje povijesnih znamenitosti unutar tvrđave u pratnji uskočkih vodiča, s posjetom crkve sv. Vida

Razgledanje izložaka iz muzejske zbirke povijesnog uskočkog oružja i odora u objektu Uskočke oružarnice

Atrakcija promatranja uskočkog izvedbe

* Mačevalačkih dvoboja

* Bacanja i hvatanja koplja u letu

* Gađanja meta sportskim lukom i strijelom

 

više informacija na telefon

098 / 177 18 36

091 / 899 63 69

više...

 
 

© 2016 kliskiuskoci.hr